Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет

...
Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет
Коментари Харесай

Що за телевизия прави Слави Трифонов

Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Текстът му е препечатан от " Дойче веле ".

Слави Трифонов записва партията си " Няма такава страна ". Преди броени дни започва и малкия екран му " 7/8 ТВ ".

Продължавам да съм песимистичен във връзка с партията, която сътвори Слави Трифонов. Необмисленият референдум към този момент нанесе сериозна вреда на политическата система – той даде мотив на премиера Борисов да банкрутира конкуриращите политически сили, на практика ликвидирайки дотациите.

Името на партията – " Няма такава страна " – звучи като от жанра на пародийните политически планове – като стартираме от " Партията за сдържан напредък в границите на закона ", учредена преди време от чешкия публицист Ярослав Хашек, минем през кандидатурата на Кулеков и Бойчев на президентските избори през 1996 година и стигнем до другите партии на феновете на бира и скорошната сръбска " Не си опитал сармата " на Лука Максимович, който през 2017 година искаше да стане президент.

" Няма такава страна " ще е първата ария, превърната в партия. Дали задачата е тотална насмешка с мизерията на българската политика? Или пък следва да чакаме някакъв български Бепе Грило или Володимир Зеленский? Предстои да разберем.

Първи усещания от 7/8 ТВ

Тръгналата в понеделник телевизия " 7/8 ТВ " вдъхва очаквания, въпреки че несъмнено не е за хора като мен. Всякаква опция ще е потребна в тотално овладяния ни медиен пейзаж – без значение от неприятния от време на време усет, от простите смешки, от неналичието на уравновесена публицистика. Да, към този момент това е телевизия на мнението, едностранно, предсказуемо, предубедено. Но пък друго.

Не разбрахме единствено с какво Би Ти Ви е пречела до момента на Слави Трифонов, та потегля да прави самичък нещата " по своя метод ", както пее Франк Синатра. Вероятно нещо откъм тези пусти салда, с които огромните медии постоянно направляват работата на публицистите. Може пък това с " моя метод " просто да си е рекламно мъжкарско перчене, надали ще разберем.

Но господин Трифонов явно е самоуверен човек – освен в политически, само че и в стопански смисъл. Защото малкия екран е скъпо занятие. В последните години видяхме опити да се създадат два опозиционни плана на едно по-интелектуално равнище - RE:TV и BIT. Едната не устоя финансово, макар че зад нея стояха по-богати хора от господин Трифонов; другата купиха и целеустремено унищожиха евентуално доближени до властовия център " вложители ". Та в случай че с високата публицистика не потръгна, вярата е в този момент около чалгата и майтапите да се поддържа и някакъв сериозен дух у хората.

Колкото и да се хвали с първичния зрителски триумф (1 400 000 гледали програмата му първата вечер), господин Трифонов надали ще оцелее единствено на комерсиален принцип при равнището на българския рекламен пазар и пренаситеността с медии. А в случай че тръгне да търси политически настойници, просто ще загуби публиката си. По-добрият път евентуално би бил привличането на външен вложител, само че тогава отново ще възникне заплаха да запее Синатра. Говорим за вероятността " 7/8 ТВ " да стане същинска телевизия, която покрива по-голяма част от деня, излиза отвън студиата, прави следствия, продукции и така нататък

Усещането за малкия екран от първите два дни е неравно. Сериозно и сериозно звучи публицистичното предаване " Студио Хъ ", което незабавно се подреди до най-хубавите в жанра си. Започнаха с настоящата Мая Манолова, поискала анулиране на изборите. Чухме сериозен разбор на бюджета, дадоха думата на един от най-яростните критици на Борисов – Арман Бабикян. Разбира се, персоналният живот на известни персони е наложителен детайл от всяка национална телевизия, няма да минем без него.

Разочароващо и комплицирано беше първото издание на " Вечерта на Иван Кулеков ". Вероятно е трябвало да бъде смешно, въпреки че оповестяването на предаването будеше други упования.

Самият Слави си е същият. Но на почитателите очевидно не им омръзва. Носталгия, дарове, Мерцедес S класа, извоюван от елементарен фен в рекламираща малкия екран лотария. Изобщо чувство за някаква компания, някакъв Биг Брадър, с който почитателите са привикнали към този момент 19 години. Оттук и една известна клаустрофобия, която подухва затвореният кръг от водещи, наследени от шоуто. Ако това ще става същинска телевизия, ще трябват още доста и разнообразни хора. Но това, както към този момент стана дума, желае доста пари.

Мъжкарски брутализъм и подигравка

Иначе този екран наподобява изумително сексистки – дами се появяват единствено в ролята на безмълвни дългокраки танцьорки и даже прогнозата за времето се оповестява от Ванката. Мъжкарският брутализъм избликва на места в по някоя обидна или умерено расистка имитация, само че да не издребняваме – подобен е таргетът. Пък и хумористите тук са къде по-възпитани спрямо българския парламент!

Като се надявам " 7/8 ТВ " да оцелее, ясно осъзнавам, че тук се демонстрира рисковата наклонност да гледаме на света все по-иронично. Новините като подбив, сюжетите от деня, разиграни в театрални гегове, абсурдизмът на куриозното – това са признаци за деградирането на обществения човек. Не упреквам господин Трифонов. Той просто улавя вятъра на една международна наклонност. Отчуждили сме се от обществените каузи до такава степен, че ги гледаме като сеир – чакаме новия сериал за Брекзит, новото фукане на Тръмп, новите безумства на Сидеров. Вероятно това иронично отчуждение ще подхранва новата телевизия, под звуците на другояче буйната ръченица в седем осми и лазерните светлини. На добър час! Но нека пораждат и други планове за различни медии, които ще разчитат по-малко на веселба и повече на сериозна публицистика.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР