Иванович бе един от малкото политици, които говорят албански и

...
Иванович бе един от малкото политици, които говорят албански и
Коментари Харесай

ФАЦ: Кой бе Оливер Иванович и кой има интерес от смъртта му?

Иванович бе един от дребното политици, които приказват албански и поддържат положителни контакти с албанското болшинство в страната, отбелязва в тази връзка " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Вестникът добавя: " Там, където други се заиграваха с разнообразни легенди и страсти, Иванович залагаше на прагматичност и полагаше старания за намирането на баланс сред другите ползи. По времето, когато Белград към момента настояваше за цялостен протест на институциите в новосъздадено Косово, сърбинът към този момент се застъпваше за правото на сръбското малцинство да взе участие в политическия живот на новата страна ".

" Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " написа, че Иванович е бил скъп и от Запада и напомня, че по време на визитата на Ангела Меркел в Косово през 2005 година, която по това време още не беше канцлер на Германия, тя се срещна точно с Иванович. " В началото на 1990-те години задграничните публицисти възприемаха Иванович като коренен сръбски националист и парещ последовател на тогавашния югославски президент Слободан Милошевич. Той обаче най-малко беше подготвен да се среща и да беседва намерено с публицисти от чужбина ", написа Ерих Ратфелдер в портрет на Оливер Иванович, оповестен в " Тагесцайтунг ".

На фона на обстановката от началото на 1990-те години, когато сръбското малцинство в Косово бе под въздействието на крайни националисти и незаконни детайли, а и бе дирижирано от тайните служби на прилежаща Сърбия, Иванович изглеждаше като ярък лъч вяра, разяснява Ратфелдер.

Той напомня, че през 2014 година политикът е бил наказан от интернационалната задача " EULEX " на девет години отнемане от независимост поради военни закононарушения против четирима албанци. През 2017, при повторното разглеждане на случая от друга правосъдна инстанция, Иванович бил пуснат на независимост, защото се решило, че виновността му не е потвърдена, показва още създателят.

" Неговите неразкрасени описания на положението в Косово му сътвориха и доста врагове измежду албанския хайлайф в Прищина, измежду сръбските националисти в Белград и Митровица, както и измежду представителите на интернационалната общественост, показва " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ". Вестникът напомня, че против Иванович е бил осъществен атентат още през 2005 година, а самостоятелният му темперамент му основал и спорове със сръбския президент Александър Вучич.

" Зюддойче Цайтунг " вижда нещо алегорично в това, че смъртоносните изстрели против Оливер Иванович са пристигнали тъкмо в деня, в който договарянията за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина е трябвало да бъдат възобновени след прекомерно дълго мъртвило. След убийството на сръбския политик обаче сръбската делегация неотложно е напуснала договарянията в Брюксел, провеждащи се под егидата на Европейски Съюз. Според немското издание, убийството на известния сръбски политик може да провокира нова неустойчивост в Косово.

Според " Тагесцайтунг ", убийците на Иванович биха могли да са от най-различни политически среди и географски елементи на района. " Със сигурност има да вземем за пример някои сръбски екстремисти, които са изпитвали предпочитание да си разчистят сметките с " предателя " ", твърди изданието. Също по този начин обаче е допустимо да става дума и за бизнес сътрудници, които са решили сами да си " уредят сметките ", или пък за албанци от управлението на някогашната Армия за избавление на Косово (АОК), които скоро ще бъдат изправени пред съда и са се страхували от неговите показания.

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР