Иванка Питрек е изявена изпълнителка на народни песни от Пазарджишкия

...
Иванка Питрек е изявена изпълнителка на народни песни от Пазарджишкия
Коментари Харесай

Скръбна Вест. Отиде Си Обичана Народна Певица

Иванка Питрек е изявена изпълнителка на национални песни от Пазарджишкия край. Родена е през 1954 година в Пазарджик. Наследява любовта към националната ария от своите родители. Пее от дете, взе участие в училищен хорове, в самодейни сформира. Завършила е учебно заведение за медицински фелдшери във Велико Търново, само че в никакъв случай не се разделя с песента. Изявява се на съборите за национално творчество в Копривщица, работи в професионалния отбор " Пазарджик ", концертира с групата на акордеониста Иван Шибилев към Концертна дирекция - София, написа " Марица ".

Иванка Иванова е събрала стотици песни от Пазарджишко, които издава в електронни книги, дружно с ноти, бележки за присъщи думи и изрази.В изданията включва указания за дишане при национално пеене, особености на фолклорните области и носиите в тях. Много от нейните истински песни са записани в Радио София, Радио Пловдив, Радио Веселина и надалеч зад граница - Hessischer Rundfunk Frankfurt, West-Deutscher Rundfunk Köln.



Народната певица е сестра на умрелия преди към година стихотворец, книжовен критик и политолог Тодор Биков.

Днес тя трябваше да се радостни на обичайния Бал с маски за хора с увреждания на фондация „ Хефест “, към която от 2000 година беше доброволка и член на Управителния съвет. Докато е в болничното заведение, заръча на сътрудниците си да се веселят и за нея, в случай че не я изпишат и не успее да участва, описа председателката на фондацията Пенка Кацарска. Тъгувала за брат си, който на 12 декември трябвало да навърши 61, а на идващия ден пристигнала и нейната кончина.

Беше доблестен и доста добър човек, с горест споделя Кацарска.

Все още не се знае по кое време ще бъде поклонението пред тленните остатъци на певицата. Близките й, доста от които живеят в чужбина, са се върнали в Пазарджик, с цел да провеждат погребението й.

Балът с маски по волята й няма да бъде анулиран, само че ще бъде с погребален детайл в нейна памет. Когато е взела участие в тези празненства, тя постоянно е пеела национални песни. Вместо това през днешния ден ще бъде отдадена респект на певицата с минута безмълвие.

Поклон пред светлата й памет!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР