Иванчева и заместничката й се оплакват от унизително отношение при

...
Иванчева и заместничката й се оплакват от унизително отношение при
Коментари Харесай

Иванчева ще съди България заради унизителния арест


Иванчева и заместничката й се оплакват от унизително отношение при ареста и нарушено право на обективен развой

Бившият кмет на ″Младост″ Десислава Иванчева ще съди България в Европейския съд по правата на индивида поради показния арест през април и последвалите го правосъдни съвещания, заяви defakto.bg. Преди време стана известно, че и другата арестувана с нея – заместничката на кмета Биляна Петрова, е сезирала съда в Страсбург. Жалбата е задействана посредством адвокатската фирма в Прага на юриста на Петрова - Ирен Савова.

По време на задържането им двете дами стояха в часове с белезници в центъра на София. На проверяващите се наложи да извикат кола за спешна помощ, тъй като на Петрова ѝ прилоша. На фотография пък се виждаше по какъв начин служител на реда запушва устата ѝ с ръка в един миг.

Съдът в Страсбург ще преценя както ареста на двете дами, по този начин и правосъдните съвещания по непрекъснатото им задържане под стража и отстраняването им от служба. Πo жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от специалисти по европейско право, в който влизат адвокати с научни трофеи от България, Германия и Франция.

Основното недоволство в жалбите е за нарушение правото на обективен развой. От една стана се загатва унизителното и нечовешко отношение по време на показния арест, неспазване на правото на ефикасна отбрана и " закъснелия " достъп на юристи до Иванчева и Петрова при задържането им, обществените изявления на длъжностни лица, авансово внушаващи виновността им, и други

Друг образец е уволнението на Петрова като зам.-кмет на столичната община в правосъдната зала, където течеше делото по прокурорското искане за краткотрайното премахване на двете дами. На 7 юни правосъдният състав прекъсна съвещанието, с цел да може юрисконсултът на общината да пристигна и да връчи на Петрова заповедта за уволнението ѝ, издадена от краткотрайния кмет на региона Румен Русев. Въпреки възражението на Петрова, че тя е в отпуск и не може да бъде уволнена, съдът одобри това за факт и я насочи към административен съд, пред който може да оспори уволнението. Двете дами бяха с белезници в правосъдната зала, където бяха вкарани по-рано - преди правосъдния състав, с цел да приказват пред публицисти.

Междувременно ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов e отправил запитване до шефа на апелативния спецсъд, където бе съвещанието на 7 юни, за поставените на двете дами белезници в разнообразни интервали, до момента в който са били в правосъдната зала. Панов показва, че слагането на белезници на обвинени и подсъдими се регламентира в закон и това са случаите, при които съществува съществени опасности за сигурността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР