Иван Яхнаджиев несъмнено е сред най-атрактивните родни художници. Той е

...
Иван Яхнаджиев несъмнено е сред най-атрактивните родни художници. Той е
Коментари Харесай

Художникът Иван Яхнаджиев се научил да цени външния си вид на стари години

Иван Яхнаджиев безспорно е измежду най-атрактивните родни художници. Той е и татко на бодиарта у нас – обожава да придава цвят и форма на голото женско тяло, това го зарежда с сила.

 

Сред малцината държавници, осмелили се да сграбчен четката и да рисуват върху модели по евино облекло, направлявани от него, е президентът Георги Първанов.

Творби на Иван Яхнаджиев са владеене на доста български и задгранични галерии, и частни колекционери. Организирал е изложения в Съединени американски щати, Гърция, Франция, Швеция, Финландия, Япония и Италия.

 

Въпреки напредналата възраст, продължава да се облича в цветни облекла, защото държи да е прекрасен във всеки един миг. В Рим се научил да цени външния си тип и си дал сметка, че това не са комплекси. Доставя му същинско наслаждение да сортира облеклата и аксесоарите си. Не чака обаче похвали от хората, а самичък се радва на пъстротата си.

 

Първите си извоювани пари похарчил за материали и добавя, че по това време нямало пари за друго. В същото време си дава сметка, че и до ден сегашен продължава да живее по този метод, както и множеството родни художници.

 

Искрата към рисуването у него запалила баба му, още в ранна детска възраст.  Тя му купила и първите акварелни бои. Жената имала отношение към изкуството – тъкала черги и бродирала. Очевидно подсъзнателно е схванала, че и той ще се развива в тази област.

 

Старостта не го плаши, радва се че е здрав и прав, и може да работи. Освен това е наясно, че колкото повече остарява, толкоз по-ценен става един художник. Към днешна дата картините му се купуват доста по-лесно – интерес към тях има даже в Италия. Това е и повода, заради която е в Рим и рисува в изложба, която е благосъстоятелност на сина му.

 

Твърди, че през целия му живот не му е липсвала нито обич, нито почитание.

За брачната половинка си Цена, която към този момент не е сред живите твърди, че била нещо, което не може да бъде повторено като комбиниране. Двамата доста си допадали и я дефинира като същинска магия. Вярва, че човешкият живот е предначертан. Никога не е вярвал, че ще отиде в Рим да рисува и ще прави изложения, които ще бъдат посещавани от стотици хора, както и отразявани от най-големите медии там, само че се е случило.

 

Ако можеше да промени нещо в живота си, би желал да се роди и учи в Рим. Тогава несъмнено творчеството му би било доста по-космополитно.

Инфо: Уикенд

Тагове: Иван Яхнаджиев художник Цена Яхнаджиева Георги Първанов бодиарт
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР