Иван Вирипаев, един от най-известните съвременни руски драматурзи, ще дари

...
Иван Вирипаев, един от най-известните съвременни руски драматурзи, ще дари
Коментари Харесай

Иван Вирипаев накара 40 руски театъра да помагат на Украйна

Иван Вирипаев, един от най-известните модерни съветски драматурзи, ще подари на украинци, потърпевши от съветската експанзия, всички авторски отчисления от представленията по негови текстове, които се играят в руските театри, оповестява уеб сайтът „ Медуза “. 

Вирипаев се обърна към 40 съветски държавни театъра, които слагат негови пиеси. Сред тях са Московският живописен научен спектакъл „ Чехов “, Болшой трагичен спектакъл „ Г. А. Товстоногов “ в Санкт Петербург, Театърът на нациите, „ Съвременник “, Центърът „ Мейерхолд “, както и десетки районни театри. В писмото си той споделя, че ще трансферира авторските си отчисления от продадените билети във фондове за подкрепяне на украински бежанци. „ Медуза “ разгласява цялостния текст на писмото му.

Скъпи сътрудници!

Във вашия спектакъл играят една моя пиеса, а от време на време и няколко мои пиеси.  Съгласно подписания сред нас контракт вие ми плащате всяко тримесечие % от продажбата на билети.

Тъй като вашият спектакъл се финансира от Министерството на Руската федерация или градския отдел за просвета на вашия град - т.е. от страната, която в този момент води незаконна война против украинския народ, убивайки жителите на тази страна и унищожавайки инфраструктурата на градове и села — взех решение и желая да ви осведомявам, че всички пари, които ще получа от вашия спектакъл, ще трансферира във фондовете за помощ за Украйна. Разбира се (и желая да подчертая това), тези пари ще отидат единствено за мирни цели и никога за военни.

Нашите пари ще отидат за подкрепяне на украински бежанци, деца и майки, за всички, които имат потребност от тази помощ в този момент. Радвам се, че по този метод парите от бюджета за просвета на Руската федерация ще бъдат раздадени заслужено на тези, които пострадаха и страдат от варварското нахлуване на Русия. Ще се опитам да ви осведомявам в детайли за какви съответни цели отиват парите, които спечелихме дружно.

Зрителите, които купуват билети за моите пиеси, би трябвало да знаят, че плащайки за вашето зрелище, основано на моята пиеса, те също дават своя принос за подкрепяне на трагично засегнатите украинци и най-малко в известна степен (разбира се, необикновено малка) компенсират чудовищните вреди, които Русия нанася на Украйна.

Особено съм благополучен да разглася проекта си пред Болшой трагичен спектакъл, Театъра на нациите и МХАТ „ Чехов “, тъй като хонорарите от тези театри са доста по-големи от тези от всички останали театри, взети дружно. И по този начин, дружно с вас, ние към този момент започваме да вършим това, което някой ден (аз съм безусловно сигурен в това) ще прави целият съветски народ.

Това писмо ще бъде оповестено в медийното пространство, в обществените мрежи и на моя уеб страница, тъй че нашата акция за подкрепяне на украинците да бъде проследена както в Русия, по този начин и в чужбина.  Благодаря ви, че бяхме дружно. 

Иван Вирипаев, роден през 1974 година в Иркутск, е един от най-популярните модерни европейски драматурзи. Преди да се заеме с писането, приключва актьорско майсторство в Иркутското театрално учебно заведение. Три години по-късно основава театралното студио „ Пространство на играта ” в родния си град и стартира да учи постановка в Театралния институт „ Шчукин ”. В интервала 1999 - 2001 преподава актьорско майсторство в Иркутския сценичен институт, до момента в който не се реалокира в Москва, където постановките му на пиесите му в Тeatr.doc и новия спектакъл „ Практика ” му донасят огромна популярност. Режисьор и е на филмите „ Еуфория ”и „ Кислород ”. 

Вирипаев е постоянно поставян и у нас и обичан от българската аудитория. Тук той е познат с постановките на Галин Стоев „ Археология на сънуването ” („ Сънища ”) и „ Кислород ”, „ Валентинов ден ” („ Денят на Валентин) на Явор Гърдев и „ Битие 2 ” на Николай Ламбрев-Михайловски.

В момента в София се играят две негови представления - „ Пияните “ с реж. Явор Гърдев в Малък градски спектакъл „ Зад канала “, и „ Илюзии “ с реж. Младен Алексиев в Театър Азарян, НДК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР