Иван Василиев ще танцува в спектакъл в чест на 90-ата

...
Иван Василиев ще танцува в спектакъл в чест на 90-ата
Коментари Харесай

Руската мега звезда Иван Василиев играе Дон Кихот“ в спектакъл в чест на маестро Емил Димитров

 Иван Василиев ще танцува в театър в чест на 90-ата годишнина от рождението на маестро Емил Димитров (1929-2011) в Софийската опера. На 19 октомври 2019 година съветската мегазвезда и притежател на Специалната премия на град Варна от Балетната Олимпиада във Варна през 2006 година ще играе една от коронните си функции – Базил в " Дон Кихот “ в партньорство със солистката на Болшой спектакъл Екатерина Крисанова.

Спектакълът с една от ярките звезди, открити на първия в света балетен конкурс, ще напомни големите заслуги на основателя на Варненския конкурс маестро Емил Димитров. Дългогодишен мотор на Балетната Олимпиада и приет престиж, той привличаше най-значимите международни имена на танца в журито и най-сериозните кандидати за премиите от младото потомство. Благодарение на неговите мениджърски качества и визия за бъдещето беше основана фондация " Международен балетен конкурс “, която освен изведе през сложните времена това най-значимо събитие в танцовия свят, само че съумя да го запази и да издигне още повече неговия авторитет.  

Иван Василиев ще отдаде своята персонална респект към маестро Димитров с коронната си роля – актьорът дебютира в Болшой спектакъл с ролята на Базил, с която гастролира по целия свят. Един от най-успешните балетни актьори в света, стартира своя звезден път на 17-годишна възраст от Варна, където безапелационно завоюва Специалната премия на град Варна – Гран при в младша възраст. Заслужил актьор на Русия, той е солист на Михайловския спектакъл в Санкт Петербург, гастролира в Болшой спектакъл и прави смелите си опити като хореограф. 

Бравурните му скокове, виртуозните пируети и мъжественото лъчение го вършат един от най-обичаните и търсените балетни актьори в последните 15 години. Неговите тълкования на Спартак, Иван Грозни, Конрад от " Корсар “, Филип от " Пламъците на Париж “ се посрещат с екстаз от публиката и рецензията. Сред премиите, които е печелил досега, са златен орден от балетния конкурс в Москва, премиите Triumph Youth, премията на английските критици British Crititcs’ Circle National Dance Awards и премията Benois de la Danse.   

Международният балетен конкурс Варна е учреден е през 1964 година и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна ", съорганизатор е Община Варна. Форумът се организира с поддръжката на Министерството на културата на Република България. Балетната Oлимпиада във Варна е под патронажа на UNESCO. От 1964 година до през днешния ден състезанието поддържа своите извънредно високи критерии и дава начален старт на едни от най-значимите балетни актьори в света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР