Иван Василев е собственик на Локомотив (София) от 2015 година.

...
Иван Василев е собственик на Локомотив (София) от 2015 година.
Коментари Харесай

Иван Василев за надписа Локо на пирамидата: Има 15 клуба с това име у нас, има и Локомотив

Иван Василев е притежател на Локомотив (София) от 2015 година. Бизнесменът пое клуба в миг, когато " железничарите " бяха извадени първо от " А " група поради задължения, а по-късно и от " В " след краткосрочното ръководство на Петър Касев и Кирил Йосков. С Василев отпред " червено-черните " изминаха пътя от " А " окръжна група до професионалния футбол, а напролет на 2018-а отборът даже бе на секунда от завръщане в Първа лига, само че мъчително загуби баража с Витоша (Бистрица). Столичният отбор водеше в продълженията с 2:1, само че позволи равнене в последната минута, а по-късно загуби с дузпи. Понастоящем " железничарите " са 11-ти във Втора лига. Василев даде изявление за в. " Труд ".

Г-н Василев, 2019 година стартира с доста промени за Локомотив (София) - треньорска рокада, привличане на седем нови футболисти. От какво бяха подбудени те?

- Локомотив не може да бъде на единайсто място. Липсата на резултати ни принуди да прибегнем до тези промени. Аз не бих споделил, че има треньорска промяна по простата причина, че Ангел Колев пристигна, с цел да помогне на тима през лятото. Тогава се очакваше промяна на собствеността. Самият аз бях насрочил конференция, на която да разглася, че се отхвърлям след оня злощастен бараж с Витоша. Тогава доста отрицателни неща се бяха натрупали. Освен въпросния мач имаше и опити на някои наши почитатели да събличат футболисти по-рано през сезона. Това не дава отговор на моите показа за футбола. Относно тимът, той не беше подготвен за новия сезон, тъй като имахме петима играчи, пристигнали чартърен, които през лятото си потеглиха. На други пък им изтичаше контракта. Реално освободихме единствено Иво Иванов и Александър Бранеков. Така останахме с половин дузина футболисти, към които да градим гръбнака на новия тим. Загубихме и доста точки от съдийски неточности, само че това действително не е опрощение. През този сезон би трябвало да градим нов тим. Правим го на всеки шест месеца, което не е обикновено, не е и вярно.

- На първата подготовка за новата година призовахте най-общо казано почитателите за обединяване. Защо се стига до такава степен в клуб като Локомотив да има толкоз вътрешно напрежение в миг, когато всички би трябвало да се обединени?

- Ако ме боли нещо, то е тъкмо това. Върнах се в Локомотив, с цел да създадем детско-юношеската школа, а не да вършим първи тим. Това че съм упорит човек и за три години стигнахме от " А " окръжна до професионалния футбол и бяхме на една крачка, на една секунда по-точно от елита, е обособен въпрос. Не знам за какво стана това разцепление. То се случи още след оня мач със Струмска популярност (0:1). Тогава влязох и в болница, откакто последователите събличаха футболисти, имаше и грозни гледки. Разбирам, че те желаят тимът да побеждава, аз самият най-вече го желая, само че това не е нашата аудитория. А аз поради тях се върнах в клуба. Накърниха ме и думите, че нямаме стадион. Ако тези хора са не запомнили, могат да дойдат да им покажа - ние нямаме благосъстоятелност, нямаме помощ от на никое място. Основно моя благосклонност устоя тима, оказва помощ и Веско Стоянов, който е непрестанно до клуба. Бойчо Величков също си прави доста добре работата. И това, което направихме и създадохме за това време, то ще остане и след нас. Освен всичко клубът няма нито стотинка отговорности. Преди нас Локомотив не разполагаше нито с подготвителна база, нито с помощни стадиони. Само оградата на стадиона коства колкото една къща. Съблекалните също бяха разрушени. Освен това ме упрекват ме, че сме създали стадиони по стратегии и сме окрали парите. По коя стратегия да участваме, като ние сме акционерно сдружение и нямаме право?

Датата 25 май ли е най-тъжният ви ден като президент на Локомотив?

- Да, най-тежкият ми ден безспорно. Сякаш нямах кръв на идващия ден. Бях отчаян не толкоз от мача, колкото от държанието на някои други тимове, които преди този момент излизаха с юноши. Това не е феърплей. Аз до момента в който съм в Локомотив тото няма да играя и няма да лягам на никой. Излизаме и играем почтено. Неслучайно по тематиката се скарах с другари и с хора, с които имах бизнес.

През предишния век Локомотив имаше славата на клуб с обичаи в школата. Към днешна дата какво е положението на ДЮШ? Има ли обещаващи гении, които през идващите години да бъдат част освен от първия отбор, само че за какво не и от националния тим?

- Започнахме с школа от 80-90 деца. Много от юношите се бяха разбягали. Сега имаме 320 деца, с които работят 13 треньори. В интерес на истината взимаме в първия тим момчета от набор 2003. Валентин Николов е на 15 години и записа 3-4 мача във Втора лига. Красимир Милошев на 16 направи дебют в професионалния футбол. Убеден съм, че ще продължим да изваждаме деца за мъжкия футбол. Сега две, след година още едно-две. Няма по какъв начин да станат бързо нещата. Ние имаме всички възрасти до набор 2012 и 2013-а. Дай Боже от тях да излезе новият Начко Михайлов, новият Бойчо Величков, новият Никола Котков. И да - мисля, че ще излезе! Просто би трябвало самообладание и организация, която се прави с доста средства. А на мен бизнесът не ми е огромен. Толкова са ми опциите, не мога да надскоча себе си.

Как гледате на обществените мрежи, които навлязоха по този начин осезаемо и в света на футбола?

- Мислим за клубна телевизия. Маркетингът несъмнено ни куца, диря човек, който да поеме тази служба, тъй като в реалност тогава ще имаме по-добра връзка с медиите. Да се знае безусловно всичко. Сега ни се постанова да се съобразяваме с това, което разполагаме и да вървим напред малко по малко. Не желая да забивам клуба, да го въвеждам в порочна серпантина надолу. Най-лесно е да тегля заеми и да бързам, само че няма да го направя. Предпочитам Локомотив да е чист и да градим тухла по тухла. Само по този начин една къща е здрава.

Тази година клубът празнува 90-годишен празник. Какво планирате?

- Имаме концепция дружно с сдружението да създадем в средата на месец май един запаметяващ се празник. Тогава ще видите и с какъв брой деца разполагаме. Не приказвам единствено за футбол. Имаме волейбол, баскетбол, гимнастика, джудо, битка, бокс... Много са, може да пропусна някой. Събитието ще е на стадион " Локомотив ", само че към момента прецизираме датата, както и програмата.

За край няма по какъв начин да не ви попитам за надписите, които се появиха в Хирошима, а по-късно и в Египет. Как гледате на тях?

- Лично отидох при посланика на Япония, с цел да му поднеса извинения. След това ме каниха на техен празник, само че за жалост не съумях да отида, тъй като бях в чужбина. Специално за Япония малко повече се даде публичност. Беше показано по различен метод, само че не ги извинявам момчетата, направили действието. А особено за пирамидата за мен не се знае кое Локо. Има 15 клуба с това име у нас, има и Локомотив (Москва).
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР