Иван Тотев унищожава най-старото дружество на художниците в България с

...
Иван Тотев унищожава най-старото дружество на художниците в България с
Коментари Харесай

Дружеството на художниците: Тотев ни унищожава!

„ Иван Тотев унищожава най-старото сдружение на художниците в България с над 450 членове. Без изложбена зала няма по какъв начин да развиваме художествена активност, с която години наред способстваме за престижа на Пловдив като град на художниците “. Това се споделя в невиждано остро писмо на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ).

Повод за гнева на креативната организация е прегазеното заричане на кмета на Пловдив, който се ангажира новата изложба на ул. „ Гладстон “ да се ръководи от Дружеството. Вместо това новопостроеното здание ще мине под шапката на Градската художествена изложба.

Според художниците Тотев им лишава изложбената зала проява на превъзходство и политическа власт. Те упрекват градоначалника, че невъзможността да се покажат плануваните изложения може да докара и до дипломатически скандал с Испания.

От ДПХ считат, че архитектурният план на новата постройка е сакат от Тотев – „ еднолично и скрито “. В умозаключение Дружеството се заканва да съди кмета поради престъпените в меморандума от 2017 година задължения.

Очаква се галерията на ул. „ Гладстон “ да бъде открита на 2 септември в наличието на премиера Бойко Борисов.

Ето и цялостният текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Дружество на пловдивските художници

107-годишното Дружество на пловдивските художници умира. Кметът Иван Тотев лишава изложбената зала на пловдивските художници като проява на превъзходство и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той разгласи, че новата постройка на ул. „ Гладстон “ 32 ще се ръководи от Градска художествена изложба. Нещо повече – импортирано е предложение Общинския съвет за увеличение на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков. Директорът на ГХГ от своя страна разгласи, че графикът на новата изложба към този момент е напълнен.

С този собствен акт Иван Тотев унищожава най-старото сдружение в България с над 450 членове. Без изложбена зала няма по какъв начин да развиваме художествена активност, с която години наред способстваме за престижа на Пловдив като град на художниците.

Невъзможността да демонстрираме плануваните изложения може да провокира и дипломатически скандал, тъй като от две години организираме интернационална галерия на Хинес Лиебана- план „ ХИГА “ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова.

Тя е взаимна самодейност за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в интервала от 22 октомври до 20 ноември в постройката на ул. „ Гладстон “ 32, а финансирането е напълно от испанска страна.

Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар галерия „ 100х100 пловдивчани “ от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „ 15х5 “ в Есенния салон на изкуствата, които няма по какъв начин да осъществяваме, а сме организирали, тъй като Градска художествена изложба, макар че няма формален обществен документ за ръководство, към този момент е наредила календара на събитията в залата на ул. „ Гладстон “ 32.

Неравностойната борба на Дружеството на пловдивските художници с кмета Иван Тотев за изложбената зала продължава към този момент 6 години. Единственото ни предпочитание е да съхраним постройката, която е наш дом от 45 години. Построена е от страната, с цел да бъде предоставена безплатно със заповед №800 от 11 януари 1975 година на пловдивските художници за отнета от тях друга постройка.

Общината изиска да унищожи постройката и да построи нова на нейно място – концепция, посрещната с доста митинги от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде заричане, че ще съобщи новата постройка за безплатно прилагане на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 година подписахме Меморандум за съдействие сред Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе одобрен с решение на Общинския съвет.

В продължение на повече от година интензивно работихме с специалистите, с цел да изготвим съответно задание за планиране на новата изложбена зала и тя да дава отговор на международните стандарти за функционалност, технологии, материали. Общината употребява това задание, с цел да направи търга за планиране и строителство.

Продължихме интензивно да следим и оказваме помощ в процеса на строителството, макар че планът бе сакат от Иван Тотев – еднолично и скрито, без разискване с гилдията ни и с пловдивската общност.

След като построи това, което искаше, в този момент кметът желае да погази и подписания меморандум от 2017 година Така ще извърши до край задачите си – да отмъсти поради митингите ни, да ни остави на улицата и да трансформира галерията в зала за конференции.

За обстановката с галерията ни сме уведомили с писма премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, ръководителя на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов, омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Решени сме да стигнем до край – в Меморандума са планувани наказания при положение, че една от двете страни не го извърши. За да спечелва справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда.

Имаме и поддръжката на ръководителя на Комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, на министъра на културата Боил Банов и на омбудсмана на Република България Мая Манолова, които предлагат на Община Пловдив да почете правото на прилагане на постройката на пловдивските художници.

Снежана Фурнаджиева, ръководител на Дружеството на пловдивските художници

Снимка: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР