Иван Тотев, снимка БГНЕС Спецсъдът прекрати делото срещу кмета на

...
Иван Тотев, снимка БГНЕС Спецсъдът прекрати делото срещу кмета на
Коментари Харесай

Поредно знаковото дело се срина пред спецсъда


Иван Тотев, фотография БГНЕС

Спецсъдът приключи делото против кмета на Пловдив Иван Тотев, който е обвинен за злоупотреби по плана за построяването на пловдивския зоокът. Освен Тотев, прокуратурата притегли към наказателна отговорност заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев. Специализираният углавен съд одобри, че обвинителният акт е неразбираем, абсурден и неподкрепен с обстоятелства.

" Прокуратурата не е изпълнила задължението си да показа цялостно и състоятелно разумно правно умозаключение ", разгласи съдията по делото Даниела Костова, която преди по-малко от година бе част от магистратите, които подкрепяха неразделно основния прокурор Сотир Цацаров във Висшия правосъден съвет.

Съдия Костова изясни, че обвинителният акт за зоокъта е написан задоволително неразбираемо, че да не се разбере с кои тъкмо дейности подсъдимите са направили закононарушението, за което са упрекнати. Тя добавя, че не излиза наяве дали има някакво действително заплащане по въпросната социална поръчка, което би довело до нанесена вреда на общината.

През ноември предходната година влязоха в действие противоречивите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който разпоредиха на спецсъда да гледа всички каузи за корупция по върховете на властта. Главният прокурор бе един от най-големите покровители за тази така наречен промяна. Основният мотив бе, че Софийският градски съд прекомерно постоянно приключва знаковите каузи и по този начин неодобрява прокуратурата в битката против корупцията.

Механичното прекачване на делата от градския съд в спецсъда явно не взема решение този проблем. Само за няколко месеца спецсъдът приключи редица знакови каузи, в това число това против някогашната съдийка Румяна Ченалова, делото " Дянков, Трайков, Прокопиев " за ЕВН, делото против Румен Овчаров, делото против някогашния началник на Фонда за лекуване на деца в чужбина Павел Александров и други

Това води до извод, че или прокуратурата е неспособна да работи професионално по множеството знакови каузи, или че забележителна част от тях стартират с единствена цел да се ударят избрани обществени фигури. Не е изключено да става дума и за двете.

По делото против Иван Тотев наблюдаващият прокурор Димитър Петров разяснява, че ще стачкува решението на съда. Според него арбитър Даниела Костова е преписала определението за прекратяването на делото на Окръжния съд в Пловдив. Това е съдът, в който Сотир Цацаров ръководеше преди да стане основен прокурор. Окръжният съд приключи делото в края на септември 2017 година и процесът бе трансфериран в спецсъда в София поради измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

По делото за зоопарка прокуратурата твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си отговорности, сключвайки контракт след директно договаряне с изпълнителя " Запрянови 03 ". Твърди се, че това е станало в нарушаване на Закона за публичните поръчки. Процедура е извършена, без да е утвърден абстрактен капиталов план. Липсвала и стойностна сметка за плана. За зоокъта не е бил направен сложен отчет за оценка на сходството на капиталовия план със съществуващите условия на градежите и не е било издадено позволение за градеж.

Законовите условия не са били изпълнени и все още на сключването на контракта с компанията. Прокуратурата счита, че Иван Тотев е позволил всички тези нарушавания, с цел да обезпечи полза за " Запрянови 03 " ООД в размер на близо 690 хиляди лв..

Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета.

Обвинението твърди, че те са улеснили Тотев при осъществяване на закононарушението.
Заместник-кметът Димитър Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за ръководител на комисията за осъществяване на процедурите за избор на строителя на зоопарка. Именно Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура по Закона за публичните поръчки да бъде прекъсната и да се премине към директно договаряне без съобщение.

Димитър Колев ще дава отговор пред съда, тъй като е сключил контракт с съветник и строителен контрол по плана без регион " Западен " да е възложител на поръчката. Така районният кмет е дал опция на Иван Тотев да даде началото на строителството.

Заради повдигнатото му обвиняване кметът бе за малко отхвърлен от поста си с решение на Пловдивския областен съд, само че след това бе върнат от апелативните магистрати. След следващото преустановяване на процеса Иван Тотев отхвърли да разяснява.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР