Иван Тонев - Гърбача, е последният майстор терзия в България.

...
Иван Тонев - Гърбача, е последният майстор терзия в България.
Коментари Харесай

Кой е последният майстор терзия в България?

Иван Тонев - Гърбача, е последният занаятчия терзия в България. Сам, на ръка основава шедьоври - достоверни национални носии. Той не е просто воин от исторически възстановки, а човек, който работи всеки ден - за родовата памет.

„ Скоро навърших 50 или както се споделя 1/3 от живота ми е минал. Това са типични национални носии за края на XVIII и началото на XIX век. Дрехата е втората кожа на човек, от голяма важност е както тогава по този начин и в този момент, по дрехата посрещат, по акъла изпращат”, споделя терзията пред Нова телевизия.

Преди Иван да се назова занаятчия, той работи друго - финансов испектор. „ Неведоми са пътищава господни, преди към 6 години се възпламених по хайдушкото придвижване, член съм на „ Сдружение Хайдути”. Трябваше да си набира носия – мъчно, преди хората са били по-ниски, набити, не е имало ГМО…”, споделя Гърбача.

Цели 44 години минават, преди Иван да открие своето предопределение. Не е от хората, които чакат неволята и по този начин когато не намира същинска мъжка носия за себе си, взема решение да грабне конеца, плата и иглата и да се научи. Тогава е на 44.

„ Той занаятът не се учи, той се краде, краде с очи”, съобщи той.

В дюкяна виси табелата: „ Търси се чирак” - от година. Въпросът е дали някой ще се престраши и дали ще му хареса?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР