Иван Томов беше издръжлив и силен алпинист, но всеки може

...
Иван Томов беше издръжлив и силен алпинист, но всеки може
Коментари Харесай

Иван Томов не трябвало да нощува в Лагер 4, каза организаторът на експедицията

Иван Томов беше устойчив и мощен планинар, само че всеки може да развие планинска болест, а на огромна надморска височина тя е извънредно рискова, сподели за Дарик Чатур Таманг, шеф на компанията уредник на експедицията на българския планинар, който почина на 17 май, откакто покори хималайския връх Лхотце. Таманг добави, че са се пробвали да проведат и избавителна акция с вертолет, само че се оказало, че такава не може да бъде осъществена на височината на Лагер 4 от 7800 м.

Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха дружно с Иван Томов, също е в тежко положение. Тя е превозена тази заран с хеликоптер от Лагер 2 и е в болница в непалската столица Катманду.

Чатур Таманг описа, че Иван Томов, който познава от дълго време, е умел катерач. С компанията „ Чатурс Трекс енд Експедишънс “ българският планинар е изкачил и връх Манаслу. „ В началото, когато потеглиха от базовия лагер, Иван се усещаше доста добре. След изкачването на Лхотце, не бях там, не знам за какво е решил да остане в Лагер 4 на толкоз огромна височина, защото там той беше без помощ от шерпа и без О2 ”, описа Чатур Таманг.

Иван Томов се е изкачил до Лагер 4 на 7800 м, а по-късно на 16 май е атакувал четвъртия по височина връх в света, стъпвайки на него към 9.40 ч. сутринта. „ На 17-ти сутринта Настя се свърза с нас и ни сподели, че той се усеща доста зле. Препоръчахме й да му даде О2 и медикаменти като дексаметазон. След няколко часа той се е почувствал още по-зле. Изпратихме на помощ шерпа, само че беше късно. Изпратихме го от Лагер 2, който е на 6400 м и когато той стигна до Лагер 4, Иван беше умрял “, добавя той.

Чатур Таманг сподели още, че са създали опит за избавителна интервенция с хеликоптер и втурване на въжета. „ Хеликоптерната компания сподели, че може да извърши такава интервенция единствено от Лагер 3 на 7300 м, а Лагер 4 е прекомерно високо. Всичко обаче се случи доста бързо. Настя, която беше в Иван, ни сподели, че той към този момент е в безсъзнание. Испанските алпинисти, мисля, че са били трима души, са се пробвали да го издърпат надолу, само че не са съумели, защото той е бил изцяло неконтактен “, споделя Таманг.

По думите на Чатур Таманг, Настя Рунова и другите алпинисти горе в планината са съобщили, че Иван Томов е умрял към 13.30 ч. Един час по-късно са тръгнали към Лагер 2. „ Настя също се усещаше доста зле и изпратихме избавителен екип, с цел да я смъкват в Лагер 2, а тази заран към 9.00 ч. непалско време я транспортирахме с хеликоптер в Катманду и в този момент е в болница. Някои спортисти се изкачват без О2, с цел да изпитат силата и издържливостта си, само че това е доста рисковано, добави Таманг.

„ Иван е доста издръжлив, той беше доста мощен. Познавам го от дълго време. За страдание, той разви белодробен оток. Всеки може да се разболее на огромна надморска височина. Аз съм катерач и познавам добре това положение при огромна височина. Може да бъде съдбовно. Времето беше хубаво. Иван се изкачи към 9.40 ч. Негови другари споделиха, че е слизал прекомерно постепенно. Тази заран приказвах с един канадски планинар. Той сподели, че когато е срещнал Иван и го е поздравил, Иван не го е разпознал. Не е трябвало да нощува в Лагер 4, защото там височината е прекомерно огромна. Да прекараш без О2 два-три дни на такава височина може да е съдбовно. Тъжни сме и доста съжаляваме. Искахме да помогнем, опитахме се да създадем всичко за него, само че не успяхме да го спасим, защото беше на огромна височина “, споделя още Чатур Таманг.

Иван Томов е вторият българин, покорил връх Лхотце без О2 след Христо Проданов през 1981 година Това е третият осемхилядник на Томов. През 2014 година стъпи на Броуд Пик дружно с Боян Петров, който остана вечно в Хималаите при изкачването си на връх Шишапангма предишния май. През 2017-а Томов изкачи Манаслу. Зад гърба си има и два седемхилядника - Хан Тенгри и Ленин. През 2015 година оцелява, когато експедицията, с която е на път към връх Нанга Парбат е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити.

Иван Томов споделя, че фантазията му е да изкачи всички 14 осемхилядника без О2. Десет от тях са в Хималаите и четири в Каракорум. Четвъртият по височина в света връх Лхотце е на границата сред Тибет и Непал, наоколо до покрива на света Еверест. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР