Иван Портних представи днес проектобюджета за 2020 г., предаде репортер

...
Иван Портних представи днес проектобюджета за 2020 г., предаде репортер
Коментари Харесай

Иван Портних: С бюджет 2020 запазваме финансовата стабилност на Община Варна

 Иван Портних показа през днешния ден проектобюджета за 2020 година, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Приоритетите в този бюджет са опазване на финансовата непоклатимост на Община Варна, модерната градска среда, изискванията за бизнес и ускорено икономическо развиване и одобряване на икономическия профил на Варна. 

За последните 5 години бюджета на Варна е нараснал 2,5 пъти. Парите на Варна за 2019 година след актуализацията на бюджета бяха в размер на 475 млн. лева Има няколко акценти, на които желая да акцентира:

Стабилност на Община Варна от финансова позиция. Нямаме просрочени отговорности в годините обратно. Общината се намира в добра финансова кондиция. 

Вторият значим миг е устойчивото повишаване на локалните доходи със 75%, освен това при непокътнати равнища на налозите. Това е илюстрация на развиването на икономическия живот в града. 

Припомням, че през ноември 2019 година Агенцията за кредитен рейтинг увеличи рейтинга на Община Варна до равнището на националния, като на практика дори е по-висок. 

На тази база е препоръчана макрорамка на бюджета за 2020 година в размер на 492 млн.лв. Това е упорит и реален бюджет, който се чака в хода на годината да пораства и нагоре. 

От тези средства се чака 108 млн. евро европейско финансиране. 

Приоритет и тази година ще бъде образованието, като мотор и гаранция за развиването ни в вероятност. Предвидени са 154 млн.лв. за обучение, което е 40,5%. Увеличението по отношение на предходната година в тази сфера ес 11, 347 млн.лв. 

За опазване на здравето през актуалната година са планувани 13,4 млн.лв. или с 2,3 млн.лв. повече по отношение на 2019 г. 

Варна е образец със обществената си стратегия за цялата страна. Затова и тази година акцент ще бъде подложен и тук. За обществени действия са планувани в новия бюджет 17,187 млн.лв. или с 396 хил.лв. повече по отношение на миналогодишните средства. 

За финансови разноски ще бъдат заделени 58 млн.лв. и към тях прибавяме предстоящите средства от Европейския съюз в размер на 108 млн. лева. 

Запазват се локалните налози и такси като се изключи покачването на данъкът за придобиване на имущество, който става от 2,6 на 3%. 

В този тип бюджетът обезпечава умерено обмисляне на вложенията и разноските и относително спокойна работа по нови планове ", разяснява кметът. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР