Иван Портних не даде отговор на въпроса дали ще се

...
Иван Портних не даде отговор на въпроса дали ще се
Коментари Харесай

Кметът на Варна Портних: Проблемите на хората не се решават с избори. Нямаме неспазени обещания

Иван Портних не даде отговор на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат на идните локални избори тази година. Той съобщи, че изтъквам:, „ проблемите на хората не се вземат решение с избори, а с работа “.

 В обзорното предаване на Радио Варна „ Позиция “ кметът на града добави, че с празни приказки и говорене преди избори, не се реализират резултати.

В диалог за случилото и неслучилото се в морската столица през изтеклата година, Иван Портних отхвърли обвиняванията на своите съперници, че администрацията носи виновност за неосъществени планове.

Сред тях Портних уточни Икономическа зона-Варна и ВиК плана за създаване на канализация в селищните формирания към града.

Портних съобщи, че постоянно се е пазел от даването на обещания, които не е ясно по какъв начин и в какъв период ще се случат: „ Смея да настоявам, че за всичките тези години нямаме такива неспазени обещания. С изключение на тези, които не зависят от нас “

Относно Икономическа Зона-Варна Иван Портних сподели, че нейното битие директно зависи от Автомагистрала „ Хемус “. По думите му, нито един вложител не би пристигнал, в случай че няма автомагистрала.

Според него преди две години е имало голям интерес към новата икономическа зона.

Интересът се е базирал напълно на това, че страната е подсигурила, че са обезпечени средства за построяването на Автомагистрала „ Хемус “. Кметът на Варна загатна и Автомагистрала „ Черно море “ и втория мост над езерото, като добави, че откакто властта се е сменила, незабавно е спряло и говоренето за неприятното положение на Аспарухов мост. „ Вижте по какъв начин се заздрави моста “- направи подигравателен коментар Портних и съобщи, че и досега никой не е дал стотинка за неговата рехабилитация, само че това сега не е на дневен ред.

„ Ние като община, си подредихме част от целите на база на това. Но няма по какъв начин да създадем пътя за Прилеп и по-късно ВиК да го изрови, с цел да постави водопроводите по трасето, който им е по европейски план. Същото касае и правата за Ален Мак, правата на пътя от КК Златни пясъци до Свободния университет. Сега, ВиК след две години пристъпват към осъществяването на този план от януари, уповавам се, единствено че, за две години цените са скочили с 50 на 100. Грубо, в случай че планът коства 160 милиона, трябват още 80 милиона, които ВиК ги няма сега, някой би трябвало да ги даде. Т.е. с наличните средства може да се реализира планът на половина. А другите десетки хиляди хора? “

По тематиката за „ дупката “ Иван Портних съобщи, че сдружението „ Централен повсеместен магазин “ още е в разпродажба, община Варна още не е влезнала в благосъстоятелност на терена. Процесът на разпродажба не зависи от нас, сподели той. Въпросът обаче, какво ще се случва там напълно зависи от финансовите запаси. „ С други думи, както и за библиотеката, която можеше към този момент от дълго време да е реалност, само че с новите цени на материалите сме сложени пред други действителности. Както можеше да имаме действителни стъпки във връзка с Математическата гимназия. Никой обаче в страната не се интересува от тези планове в тези серии от избори и последните държавни управления. “

Иван Портних се оплака и от това, че няма безусловно никаква смяна във връзка с стратегиите за европейско финансиране. През последните две години за общините не е отворена нито една стратегия. Проблем е, че към момента не е явен хоризонтът, в който ще стартират да работят, добави кметът. Той напомни, че общините разчитат на европейските стратегии, с цел да осъществят планове, за които няма по какъв начин да бъдат обезпечени пари от локалните бюджети.

Няма изясненост като период, по кое време тъкмо ще стартира употребата на новите електрически рейсове, предопределени за „ Градски превоз “, които дойдоха в града в края на предходната година. Предстои монтажа на електрическите станции за зареждане, само че сега единственият реализатор е показал цена от 4 милиона лв., при планове на общината за два милиона.

„ Стадион Варна “ е проблем на общински съветници, които през днешния ден дават изявленията, само че в предишното с техните решения са станали вероятни всички тези скандални загуби на общинска и държавни терени по време на приватизацията и малко по-късно, изясни Портних на въпрос, до по кое време ще продължава сагата с някогашния „ Юрий Гагарин “

 

Въпреки това, сподели Портних, към месец септември осъществяването на приходната част на Община Варна е със седем % повече в сравнение с през 2021-ва година. Той добави и че всяка година Варна приключва без просрочени отговорности, само че не назова каква е общата сума, която има Община Варна като отговорности. Според него, всички значими планове, касаещи морската столица можеха да са завършили, в случай че не е било ръководството на „ Продължаваме промяната “, които, изтъквам: „ демонстрираха или незаконни планове или тежка непросветеност “.

Според Иван Портних, през последните две години, градът продължава да се развива, макар ръководството на последния постоянен кабинет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР