Иван Маджаров, председател на БЛС © Надежда Чипева За първи

...
Иван Маджаров, председател на БЛС © Надежда Чипева За първи
Коментари Харесай

Докторите настояват за по-малко пациенти в болниците

Иван Маджаров, ръководител на БЛС

© Надежда Чипева За първи път Българският лекарски съюз упорства за понижаване на количеството лекувани в лечебните заведения пациенти за сметка на качеството. Съсловната организация на лекарите предлага на здравната каса в Националния рамков контракт за размера и цената на лекуването, което ще бъде заплатено през идната година, да се усилят приблизително с 10-15% цените на 220 от общо 300-те клинични пътеки, като в това време намалее приемът в отделенията.

Освен това БЛС поддържа персоналните лекари в настояването им да няма освободени от потребителска такса категории пациенти. В момента децата не заплащат никаква такса и докторите упорстват родителите им да заплащат по един лев за посещаване, а НЗОК да доплаща 1.90 лева за всеки от дребните пациенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-високи цени в лечебните заведения

С изключение на педиатричните и белодробни пътеки за лекуване в болница, множеството пътеки не са увеличавани от повече от 10 години, до момента в който в това време нарастват цените на всички режийни разноски, консумативите и медикаментите, както и цената на труда. Затова лечебните заведения са принудени да одобряват колкото може повече пациенти, защото освен заплатите на екипите им, само че и самото им битие зависи от това дали ще получат повече средства по клинични пътеки. Те са източник на над 90% от приходите на всяка болница. През последните години в здравната каса се отчитаха над 2.2 млн. хоспитализации годишно, което значи, че всеки трети българин е бил в клиника най-малко един път през годината.

" Предлагаме когато пациентът влезе в лечебното заведение да бъде лекуван толкоз, колкото е належащо, а не както в последните години оптимално бързо да бъде изписван, с цел да може да постъпи нов пациент, тъй като цените на клиничните пътеки са ниски и болничното заведение не може да съществува в противоположен случай ", разяснява доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС пред Българска национална телевизия.

(Без)платен обзор за децата

От началото на съществуването на персоналните лекари през 2000 година, прегледите, лекуването и имунизациите на децата на възраст от 0 до 18 години не се заплащат от здравната каса. Това е повода за неналичието на какъвто и да било интерес у младите лекари да имат деца в листите си, да специализират педиатрични специалности и да лекуват бебета и юноши. Лекарите в извънболничната помощ получават единствено капитационна такса за всеки записан при тях пациент, която е приблизително 17 лв. на година сега. Отделно от това от такса за обзор са освободени множеството пациенти с ТЕЛК (около половин милион души) и с тежки болести като рак, да вземем за пример. През последните няколко години персоналните лекари извоюваха пенсионерите да заплащат такса от 1 лев за обзор, а страната през НЗОК да им доплаща потребителската такса до 2.90 лева на минал пациент. Сега сдружението на общопрактикуващите лекари упорства за следващ път да получават по 1 лев за обзор и на децата. Пенсионерите са 2.6 млн. души и през тази година се планува персоналните лекари да получат за тях общо към 18 млн. лева Децата до 18-годишна възраст са 1.3 млн. на брой. Ако бъде въведена, таксата би трябвало да бъде плащана от техните родители.

Пациентските организации към този момент не са реагирали, като се изключи организацията " Заедно с теб ", която упорства никога да не се вкарва тази такса, тъй като тя ще заплаши здравето на децата, изключително на тези, чиито фамилии са с ниски приходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР