Иван Иванов, сн. БГНЕС По принцип няма страна в света,

...
Иван Иванов, сн. БГНЕС По принцип няма страна в света,
Коментари Харесай

Шефът на енергийния регулатор обори някои прогнози на БАН за АЕЦ Белене


Иван Иванов, сн. БГНЕС

" По принцип няма страна в света, която да строи нуклеарна централа за експорт на електрическа енергия. Ядрените централи като базова мощ се строят за облекчаване на сензитивно възходящо вътрешно ползване. Примери в това отношение са страни като Китай, Индия, Турция и други ", разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов във връзка разбора на Българска академия на науките по отношение на потребността на България от АЕЦ " Белене ".

Той уточни, че съгласно него до 2035 година страната ни не се нуждае от нови енергийни мощности, а единствено от заместващи на мястото на излизащите от употреба – най-много въглищни електроцентрали поради европейските екоизисквания.

От Българска академия на науките също считат, че едвам след 2035 година България ще има нужда от нови енергийни мощности и то при оптималния сюжет на повишение на потреблението само че електрическа енергия в страната от записаните през 2015 година 28500 гигаватчаса на 36 хиляди гигаватчаса през 2040 година, което е малко под 30 % растеж, само че поради условията на Европейски Съюз за повишение на енергийната успеваемост и големия капацитет на страната ни с това отношение едва ли тази прогноза е реалистична.

В отчета на Българска академия на науките се преглеждат още районния пазар и упования на Балканския полуостров и Унгария дефицит на сред 24 и 49 тераватчаса електрическа енергия до 2040 година, само че Иванов в този момент развива тезата, че построяването на АЕЦ за задачите за износа не е добра политика и даже оспорва някои от изводите на Българска академия на науките.

" Има изявления, че в отчета на Българска академия на науките се предвижда увеличение на популацията на страната с 300 000 души до 2040 година Всъщност България годишно губи по 42 000 души, било заради демографски аргументи, било заради емиграция в чужбина. Това е доста значително разминаване. Забележете и друго - Българска академия на науките не предвижда повишение на потреблението в страната, а засяга сходна наклонност в района. Всъщност в 10-годишния проект за развиване на " Електроенернийния систематичен оператор " (EСО) се демонстрира и потвърждава, че през идващите години потреблението на електрическа енергия в страната освен няма да се увеличи, само че се чака и избран спад. Това се дължи на новите енергоспестяващи технологии, на енергийната гражданска война в бита, на санирането на постройките и повишение на енергийната успеваемост ", отбелязва Иванов.

Той добавя още, че " не би трябвало и да се не помни, че без значение кой е вложителят, за страната остава нуклеарния риск от повреда, уговорките по запазване на отработеното гориво, на радиоактивните боклуци, както и всички разноски по извеждане на централата от употреба ".

" Безспорен факт е, че през последното десетилетие е в ход софтуерна гражданска война в региона на енергетиката и особено в електроенергетиката. Това значи, че дълготрайните прогнози са доста рисково занятие. Например - единствено преди 10 години малко на брой биха повярвали в толкоз значителното повишаване на производството от възобновими енергийни източници, каквото следим в международен мащаб ", разяснява още регулаторният началник.

Той счита още, че е належащо отчетът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " да стане обществен.

Първоначалните планове както на Българска академия на науките, по този начин и на възложителите на отчета – " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) и енергийното министерство, бяха анализът да остане загадка, само че след мощен политически и публичен напън учените дадоха обещание да разгласят целия документ от над 1000 страници, в случай че получат позволение за това от БЕХ. Макар такова да беше обещано още на 5 декември 2017 година, съвсем месец по-късно отчетът към момента не е обществен.

Според Иванов от него би трябвало да стане ясно въз основа на какви източници Българска академия на науките прави заключенията си, до каква степен те са достоверни и публични. " На второ място, каква е методиката, по която Българска академия на науките прави разбора и дали се регистрират всички фактори, които въздействат върху прогнозата за потреблението на електрическа енергия. Едва на трето място следва да се оценят резултатите от разбора ", добавя шефът на КЕВР.

Топлоелектрическа централа могат да минат на газ

Той разяснява и нарасналите екостандарти за въглищните централи в Евросъюза, за които страната ни ще желае отлагателен режим.

" В България съвсем 40 % от производството на електрическа енергия се дължи на термичните централи в Маришкия басейн. Това е един главен фактор, с който се надявам Европейска комисия да се съобрази. България е длъжна да отбрани термичните централи освен заради значимостта им за енергийната ни система, само че и тъй като те основават трудова претовареност на десетки хиляди фамилии от Старозагорския и Хасковския район. Това е значим социално-икономически фактор, който би трябвало да бъде регистриран при решението на Европейска комисия за дерогация ", счита Иван Иванов.

Според него въглищните централи в комплекса " Марица Изток " би трябвало да работят най-малко още 10 години, а по-късно " те елементарно биха минали към потребление на природен газ като различно гориво, защото бъдещият интерконектор " Комотини-Стара Загора " ще доставя природния газ безусловно на входа на Маришкия енергиен комплекс ".

Свободният пазар вероятен до 5 години

Иванов счита за изцяло постижима цялостната либерализация на електроенергийния пазар у над до пет години, само че уточни, че битовите потребите продължавата да избират контролирания пазар по няколко аргументи.

" На първо място, заради зародилата интернационална обстановка - сега цената на електрическата енергия на контролирания пазар е по-ниска от осреднената цена на свободния пазар. На второ място, по-голямата част от битовите консуматори изпитват съмнение към търговците на електрическа енергия, считайки, че откакто преминат на свободния пазар може да се окажат при по-неизгодни условия. И на трето място, немалка част от битовите консуматори са пасивни - те не демонстрират самодейност за излизане на свободния пазар ", изясни регулаторният началник.

По думите му за всички компании би трябвало да се укаже законово период за излизане на свободния пазар до една или не повече от две години, а за бита това да е до 5 години.

Цени на газ, парно и ток без смяна до 1 април

Той сподели още, че макар повишаването на природния газ от 1 януари с под 3 %, цената на топлинната сила и на тока няма да бъдат променяни до края на отоплителния сезон – 1 април. " Искрено се надявам, че през идващите 3 месеца няма да настъпи значително повишение на интернационалната цена на суровия нефт, което би наложило смяна в цената на природния газ, а оттова на топлинната, респективно на електрическата сила ", уточни Иванов.

Председателят на енергийния регулатор изясни оспорваното от Българска социалистическа партия, националния омбудсман Мая Манолова и даже от прокуратурата повишаване на водата в 14 града с нуждата от вложения за по-добро качество на питейната вода, да се развие канализационната мрежа и да се изградят задоволително пречиствателни станции.
Той обърна също по този начин внимание, че при одобряването на петгодишните бизнес проекти на ВиК операторите комисията нееднократно е прибирала документите за преработки и е орязала всички разноски на сдруженията, които те не са съумели да обосноват.

" Регулаторът годишно ще ревизира ВиК операторите за осъществяването на бизнес проектите им. В края на третата година - един задоволителен интервал за осъществяване на капиталов план - след регулаторен обзор, ние ще се произнесем с разбор за степента на осъществяване на декларираните индикатори. Ако се окаже, че съответното сдружение не е осъществило своята капиталова стратегия, КЕВР неотложно ще отрази това в цените на неговите ВиК услуги и те ще бъдат понижени ", сподели Иван Иванов.

Шефът на комисията изясни, че ВиК-атата не разполагат с нужните средства, с цел да създадат първо нужните вложения, а откакто те се удостоверят да се подвига цената и по тази причина методът е противоположен. Той напомни, че цените на водата на обособените сдружения за всяка една година до 2021 година в това число към този момент са утвърдени в бизнес проектите и ще подлежат на в допълнение одобряване с промяна съгласно инфлацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР