Иван Иванов оцеля при гласуването на искането на БСП за

...
Иван Иванов оцеля при гласуването на искането на БСП за
Коментари Харесай

Парламентът отказа на БСП да освободи шефа на КЕВР


Иван Иванов оцеля при гласуването на настояването на Българска социалистическа партия за премахване, сн. БГНЕС

Българска социалистическа партия получи отхвърли на останалите парламентарни партии да освободи предварително от поста му ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. В четвъртък 125 депутата гласоподаваха срещу предлагането на социалистите, трима се въздържаха и единствено 63-ма от социалистите бяха " за ".

Два часа и половина продължи дебатът по поисканата оставка на Иванов, стимулирана от Българска социалистическа партия с това, че ръководената от него комисия не се произнася по подписката на социалистите за преустановяване на договорката за покупката на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток на ЧЕЗ у нас от пазарджишката компания " Инерком ". Миналата седмица Иванов изясни в пленарна зала, че енергийният регулатор не се произнася по подписки, които освен това съдържат в себе си решение, дефинира дейностите на Българска социалистическа партия като политически напън и спешен пиар. Той добави, че даденото на КЕВР законово правомошие да се произнася по покупко-продажби за над 20 на 100 от лицензирани от комисията сдружения не може да бъде изпълнено, защото няма избрани критерии за осъществяването на сходни оценки

Според левицата обаче Иванов отхвърля да извърши законовото си обвързване да се произенес по договорката и го упреква, че по този начин прикрива компанията на Гинка Върбакова., зад която стоят частни ползи, подкрепени от държавното управление на Бойко Борисов.

ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия, че упражнява политически напън върху КЕВР с тези 200 хиляди подписа против договорката за продажба на ЧЕЗ. Управляващите показаха, че измененията в Закона за енергетиката не работят без съответни критерии и точно това е споделил Иван Иванов от парламентарната естрада.

Освобождаването единствено на ръководителя на КЕВР няма да докара до смяна на политиката на регулатора, който е групов орган. Тя ще продължи отново да обслужва монополите в енергетиката, най-много непознати, разяснява ръководителят на групата Волен Сидеров. Той предложи промени в Закона за енергетиката, с които да се редуцира съставът на регулатора и да бъде определен нов.

Не може без критерии да се ползва законът и настояването за освобождение на Иванов е политическо, считат от Движение за права и свободи. " Отговорността за приемането на изменението в закона е на Народно събрание, без Движение за права и свободи. Ние не бяхме съгласни и не гласувахме ", уточни техният представител Рамадан Аталай. " Всички заедно влязохте в чувала ", разяснява той. По думите му, най-слабият във веригата, който Българска социалистическа партия можели да нападат, се е оказал Иван Иванов.

От " Воля " показаха, че след поправката в закона патриотите е трябвало да внесат и съответните критерии за изговаряне на КЕВР. Нека всички да си признаем, че това, което сме дали своят вот, е една корекция, която няма по какъв начин да работи и да не си измиваме ръцете с КЕВР, прикани Пламен Христов.

Искрен Веселинов от " Обединените патриоти) изясни, че са предложили текстове, които да доразвият логиката на закона, само че концепцията на специфичната комисия за надзор на енергийния регулатор е била тези текстове да се обсъдят в Министерството на енергетиката. Законът би трябвало да се извършва, въпросът е дали е пристигнал моментът да се извършва, разяснява той.

Докато не се стигне до договорка, комисията не би следвало да се произнася, счита още Веселинов.

Делян Добрев от ГЕРБ още веднъж уточни, че от ГЕРБ са дали своят вот този текст от Закона за енергетиката, с цел да угодят на опозицията. Той дефинира настояването на левицата за оставка на Иванов като продължение на натиска с подписката, импортирана в КЕВР.

Добрев попита Драгомир Стойнев от левицата дали се е подписал против договорката за ЧЕЗ. Писмено сте поискали от регулатора да не дава единодушие за предписание с имуществото на ЧЕЗ, разяснява някогашният енергиен министър.

Стойнев – също някогашен министър на енергетиката, упрекна ГЕРБ и Иван Иванов в " съвършено взаимоотношение сред ръководещите и една самостоятелна институция ". По думите му това още повече демонстрира, че регулаторният началник въобще не е самостоятелен, а е подвластен от ръководещите.

ГЕРБ ръководят, с цел да угодят на опозицията - забавна теза, която заслужава внимание, не пропусна да укрепи тезата на Стойнев водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Най-накрая съпротива получи самопризнание, уточни тя.

Нинова разяснява и отбраната на Ивена Иванов от страна на работодателските организации и производителите на електрическа енергия, които се оповестиха срещу интервенция в работата на регулатора и промяната му в миг на значими промени на пазара,свързани с либерализацията- Според тях това може да докара до разтърсвания в бранша.

" 200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е напън, политическа партия да изиска осъществяване на закона е напън, а тези, чиято облага зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да пазят КЕВР, не е напън ", разяснява тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР