Иван Иванов и Грете Одегард подписаха програмното споразумение Удвояват се

...
Иван Иванов и Грете Одегард подписаха програмното споразумение Удвояват се
Коментари Харесай

Удвоява се финансирането за енергоефективни проекти


Иван Иванов и Грете Одегард подписаха програмното съглашение

Удвояват се средствата за безплатно подкрепяне на планове за потребление на водния и геотермалния капацитет в страната и за възстановяване на енергийната успеваемост на общинския здания, оповестиха от Министерството на енергетиката след подписването на съглашението за финансиране на програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност " от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Бюджетът ѝ е близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безплатна помощ. В предходния програмен интервал средствата за тези цели бяха 15.6 млн. евро. Целта на програмата е да се понижи потреблението на електрическата енергия за реализиране на европейските цели в битката с климатичните промени.

Споразумението за финансирането бе подписано от Грете Одегард, представляваща Комитета на финансовия механизъм, основан от страните-донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, и от Иван Иванов, представляващ Националното координационно звено към Министерския съвет. това стана по време на конференция в Бургас, отдадена на възобновимите енергийни източници.

Присъстващият на парафирането на документа зам.-министър на енергетиката Жечо Станков означи, че и в новия програмен интервал общините ще получават 100 % грант за плановете им ориентирани за повишение енергийната успеваемост на здания като детски градини, учебни заведения и администрации.

За да започва подаването на планове за финансиране, би трябвало да се подпише и съглашение сред Националното координационно звено и Министерството на енергетиката, което ще ръководи програмата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР