ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има

...
ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има
Коментари Харесай

БСП е фактор на стабилност и разумни решения

ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 година в Шумен. Има магистратура по история в СУ " Св. Климент Охридски " и по право във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. Бил е основен юрист на " Билдинг Строй Експрес " ЕООД. Преди това е управлявал офиса на " Воинтех " ЕООД в Шумен. Бил е общински консултант в родния си град в интервала 2007-2013 година Народен представител от левицата в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Владее британски, немски и съветски език.

– Г-н Иванов, какво ви стимулира да оглавите листата на " Българска социалистическа партия за България " в Шумен? Какви ще са целите ви в новия парламент?

– За страдание, заради политическо късогледство и партиен нарцисизъм на множеството партии в предишния парламент, страната още веднъж е пред избори, освен това в тежки за всички български жители времена. В такава обстановка уговорките към обществото вземат връх и както аз, по този начин и всеки член Българска социалистическа партия, е вътрешно стимулиран да влага своята сила в името на положителното за българските жители и бъдещите генерации. Плануваните задания в програмата на Българска социалистическа партия, " Визия за България " и директните задания от гласоподавателите са сериозен тласък за довеждане до завършек на тяхното осъществяване.

Със сигурност би трябвало да се заемем с най-неотложното. Притеснени сме, че няма да има задоволително време от старта на новия парламент, с цел да се одобри бюджетът за 2022 година и наблягам, че в тази обстановка всички партии би трябвало да се поучат от сложния опит в 46-ия парламент и да влязат подготвени в пленарната зала с съответни и работещи решения.

Българска социалистическа партия се готви в две насоки – с пакет от незабавни ограничения за първите 100 дни на Народното събрание и на държавното управление и с бюджета за идната година. Бюджетът би трябвало да е по-социален и да подкрепя и хората, и бизнеса в тази тежка рецесия. Акцентът би трябвало да бъде върху инфлацията, цените, приходите и помощта, която страната може да окаже на стопанската система и на фамилиите в първите 100 дни. Събраният опит от други европейски страни докара до няколко съответни ограничения – понижаване на Данък добавена стойност за енергоносителите, понижаване на Данък добавена стойност на 9% за храните от дребната потребителска кошница. Всичко това би трябвало да стане факт с най-бързи темпове с начало първите дни на 47-ия парламент.

– Българска социалистическа партия упорства за правосъдна промяна и за промени в системата за сигурност. Какво е нужно, с цел да се осъществят те?

– Предлаганите промени от Българска социалистическа партия дават отговор на справедливия митинг на българите против политическото въздействие върху правосъдната система. За реализирането на препоръчаните промени ще са нужни прецизни промени, промени и допълнения на няколко закона – главно на Закона за правосъдната власт и на Наказателно-процесуалния кодекс. Тук влизат предложенията за повишение на успеваемостта на прокуратурата посредством ограничение на опциите й за цялостен надзор върху активността на всички държавни и икономически субекти и оптимално концентриране на напъните й върху наказателното гонене и дейностите по анулация на незаконосъобразни актове – каквато е и същността на нейните конституционни задания.

За смяна на отношението на жителите към правосъдната система и довеждането ѝ до оптималната успеваемост е належащо да се разчертае нова правосъдна карта, гарантираща достъпа до правораздаване, бърз и обективен развой, уравновесено натоварване на съдилищата и работещите в тях магистрати. Пресичане на противоконституционния блян за одобряване на ексклузивен съд и гарантиране на тъждественост в процедурите и предвидимост в резултатите на всеки развой, а точно – закриване на профилираните съдилища и прехвърлянето на техните функционалности и състав към общите съдилища, като се дадат гаранции за непрекъсване на към този момент почналите каузи.

За страдание, през последните 12 години Министерство на вътрешните работи стана обект на голям брой брутални опити от страна на ГЕРБ за " промени ", които се отразиха отрицателно както на чиновниците, по този начин и на жителите. От една страна, Министерство на вътрешните работи стана обект на политическо инженерство, което докара в избрани моменти до отлив на униформени и демотивация при тези, които останаха да носят службата. Гражданите станаха жертви на голям брой похищения върху съществени техни права – правото на благосъстоятелност, здраве и, за жалост, правото на живот. Както сме декларирали в нашата стратегия, съществена цел е да спре натискът на битовата престъпност върху цели региони и обитаеми места в страната, като ще създадем условия за съответна и ефикасна реакция от страна на управляващите на всички закононарушения, за превъзмогване на възприятието за невъзможност и незащитеност у жителите и недопускане на безотговорност за нарушителите. Спешно би трябвало да се изготви нова " полицейска карта ", при която в регионите на селата се основават нови сектори (постове) с непрекъснат жандармерийски състав и транспортна техника. Постоянният пост дава отговор за няколко (не повече от три) села, като обезпечава патрулна активност и незабавна реакция при обири и всички други незаконни похищения.

Най-необходимо за чиновниците в министерството, най-много за тези, които носят службата на терен – проверяващи, изпълняващи патрулно-постова активност и защита на публичния ред, е да има сигурност, предвидимост и гаранции за кариерно израстване. Това може да се случи след сериозен разговор с техни представители и разработване на напълно нов Закон за Министерство на вътрешните работи, който дава отговор на актуалните условия за битка с престъпността и обезпечава естествени условия на труд и регламентирано възнаграждение на този труд във всичките му аспекти – постоянна промяна, ексклузивен и нощен труд.

– Какви са главните оферти на левицата за битка с корупцията?

– Липсата на ефикасна битка с корупцията е главната причина за недоверието на българските жители към активността на способените за това институции, както и за рецензиите на нашите сътрудници от Европейски Съюз. Анализът на активността на КПКОНПИ, осъществен от специалистите на Българска социалистическа партия, ясно демонстрира, че тази комисия е мощна в репресията – под формата на запори, възбрани, продължителни каузи, и неефикасна в крайните резултати, които се преследват от закона – действително отнето в интерес на страната имущество, доказани от съда решения за открит спор на ползи, засечени несъответствия сред действителното и заявеното богатство на властимащите и предприемане на съответните ограничения. Ето за какво е нужен нов закон за противопоставяне на корупцията, какъвто бяхме изработили в 44-тото Народно събрание, който да подсигурява ефикасна и съответстваща на правната и житейска логичност за конфискация на необяснимото благосъстояние в сходство със тактиките на Европейския съюз, че престъпността " не си коства ", и Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейски Съюз.

– Кои са главните проблеми пред Шуменска област? Какви са вашите послания към съгражданите ви?

– Проблемите на региона са от дълго време и нехайството на до неотдавна ръководещите от ГЕРБ сътвори предпоставки за рецесии от всевъзможен темперамент, като най-отчетливи са неприятното качество и цената на питейната вода и високото равнище на екологични опасности. В тази връзка уговорките за Шумен и региона са в ускорени темпове да се обезпечи чиста вода на понижена цена и обезпечаване на държавни вложения в областта на ръководството на отпадъците и околната среда. Продиктувано от обстановката с КОВИД-19, е безусловно неотложно възобновяване на белодробната болница. Не на последно място е потребността от възстановяване на инфраструктурата и държавна поддръжка за всеобщия спорт.

– Българска социалистическа партия сподели, че е незаобиколим фактор за сформиране на държавно управление. Защо е значимо да има повече народни представители от левицата в 47-ото Народно събрание?

– Едно би трябвало да е ясно – в 47-ия парламент Българска социалистическа партия още веднъж ще бъде фактор на непоклатимост и рационални решения за хората. Задължително би трябвало в идващия парламент да се опитаме да реализираме единодушие за постоянен кабинет, с цел да не оставяме страната през зимата в тези рецесии без болшинство и държавно управление. Високият брой народни представители значи повече гаранции за реализиране на тази цел. Българска социалистическа партия сподели, че не взе участие в сделки за разпределение на държавния запас, в противен случай – и в предния парламент подкрепяхме всевъзможни разновидности за държавно управление. Такова ще бъде държанието ни и в идващия парламент. И мощно се надявам, че този път партиите ще проявят задоволително воля и разсъдък, с цел да не оставят страната без държавно управление.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР