Иван Искров съобщава, че избраните външни одитори са установили, че

...
Иван Искров съобщава, че избраните външни одитори са установили, че
Коментари Харесай

Два варианта за съдбата на КТБ се разглеждат във втората стенограма

Иван Искров оповестява, че определените външни инспектори са открили, че кредитен портфейл на стойност 3.5 милиарда лева на банката е мощно проблематичен

Още по тематиката
На срещата на 14 юли 2014 година при Росен Плевнелиев участва и основният прокурор Сотир Цацаров.

Световната банка и МВФ приветстват концепцията на регулатора за в допълнение финансово условие за банки, нарушаващи лимитите за огромни експозиции

Дали да се подсигуряват всички депозити на добросъвестните инвеститори в КТБ, до какъв размер и при какви условия, както и каква да бъде ориста на банката - излекуване или разпродажба. Това разискват представители на управлението на Българска народна банка, държавното управление и главните политически сили, както и основният прокурор на втората си среща при президента Росен Плевнелиев за обстановката с КТБ на 14 юли 2014 година, излиза наяве от втората стенограма, разкрита от администрацията на Румен Радев.

Управителя на Българска народна банка тогава Иван Искров предлага два разновидността за ориста на банката - " западен ", в който се отделят положителните активи и тя се оздравява, само че той изисква специфичен закон; другият е по актуалното законодателство - да се изплатят обезпечените депозити и банката да се ликвидира. В последна сметка обаче дефинитивно решение за ориста на КТБ няма. Стига се до извода, че в случай че квесторите кажат, че КТБ не може да се оздрави, ще се отиде към разпродажба, а в случай че може - към излекуване.

" Западен вид " или разпродажба

Документът стартира с отчет на Искров, от който излиза наяве, че определените незабавно от екипа на тогавашния шеф външни инспектори съумяват да открият, че кредитен портфейл на стойност 3.5 милиарда лева на банката е мощно проблематичен.

Вариантите за деяние съгласно гуверньора са два: " западноевропейският вид ", при който, с цел да се защитят допустимо най-бързо всички инвеститори в КТБ, той предлага да се отделят " положителните активи ", само че за задачата ще е нужен нов специфичен закон. Искров счита, че за период от 20 дни тези активи може да се трансферират и банката " да отвори като здрава, чиста българска банка ". Другият вид съгласно гуверньора е да се приложи настоящото законодателство с погашение на обезпечените депозити до 196 хиляди лв., като по-късно се премине към неплатежоспособност и разпродажба на банката.

Искров - почтен, Борисов желае оставката му

Президентът Росен Плевнелиев пита по какъв начин по този начин три месеца преди затварянето на банката Българска народна банка в тримесечния си отчет я е оценила като " най-перфектната банка на планетата. Тя е пет пъти по-добра от доста други банки, три пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността ", пита Плевнелиев. Той прибавя, че " в случай че аз съм господин Василев, ще осъдя българската страна и Българска народна банка за милиарди и ще ги взема на следващия ден с най-елементарната интернационална юридическа адвокатска фирма. Та Вие даже и пред нас не ни казвате сигурно каква част от документите липсват ", подлага на критика президентът.
Искров се оправдава, че Българска народна банка нямала механизъм за истински надзор и виновността е на управлението на банката.

Всъщност в хода на полемиката шефът Искров неведнъж отхвърля да поеме отговорност за положението на банката и повтаря, че в никакъв случай не е бил уведомяван за проблеми в банката, а отговорността е на подуправителя, управляващ " Банков контрол ".
На собствен ред Борисов упорства Искров да подаде оставка дружно с шефа на банковия контрол Цветан Гунев. " Аз предлагам, и е честно, господин Искров, подайте си оставка през днешния ден дружно с Гунев... Вие до момента ни казвате, че нищо не се е случило, че не знаете това, не знаете това, че има там някакви хора, които са отговорни... Приятел си ми, знаеш, само че страната ми е по-мила в тази ситуация. Трябва да излезем пред обществото с ясно обръщение за отговорните ", споделя Борисов.

Кои депозити да се платят

Дълго се приказва за това кои депозити да се изплатят, като единогласие няма. Президентът Росен Плевнелиев предлага да се изплатят депозитите на всички добросъвестни инвеститори, в това число дребни и междинни компании, само че без лихвите, които банката е поддържала на спекулативно високи равнища.

Орешарски споделя, че депозитите на всички добросъвестни жители и на всички компании, в това число на общини и на други икономически формирования, са предпазени оптимално, и поддържа вид за изплащането им. По думите му това, което наподобява по-евтино - да се платят единствено депозити до 100 хиляди евро, като краен резултат може да се окаже доста по-скъпо за цялостното икономическо развиване вследствие на шока, който ще понесат редица български държавни и частни компании.

Българска социалистическа партия обаче не желае страната да дава пари за цялата " дупка " в КТБ, преди да се обясни положението на банката. Атанас Мерджанов приканва да се извърши Законът за гарантиране на влоговете до 100 хиляди евро. " След това към този момент сме подготвени да обсъждаме някакви разновидности на редукция или на стимулиране. Но по този начин под един знаменател да бъдат сложени всички, това за нас е недопустимо ", споделя той.

В отговор депутатът от Движение за права и свободи и началник на бюджетната комисия Йордан Цонев предлага: " Казваме, че банката няма да отвори на 21-ви, не тъй като има някакви механически проблеми и така нататък, а тъй като ние променяме желанието си да подкрепим всички инвеститори и банката отива в разпродажба. На 21-ви й изземат лиценза, влиза Фондът за гарантиране на влогове и банката стартира да изплаща след 20 дни до 100 хиляди евро. Всички останали влогове - държавни, частни, на физически лица над 200 хиляди, не получават нищо, това е. И това би трябвало да го запишем, господин президент. Банката няма да отвори на 21-ви, дублирам, тъй като през днешния ден не постигнахме консенсус. "

Плевнелиев декларира, че фондът би трябвало да стартира изплащането на депозитите до обезпечения размер от 100 хиляди евро незабавно, а останалите да чакат. Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък предлага да се смъкна банковата загадка за всички инвеститори с над 100 хиляди евро.
Бойко Борисов отхвърля да поеме " политическия риск " страната да заплаща да вземем за пример депозитите на Николай Бареков и да заплаща сметките на политическия план " България без цензура ", като в това време Бареков не стопира да сипе рецензии против ГЕРБ. " Моите данни са за 17 млн. и за бонуси от 1.5 млн. евро. И би трябвало ли да дадем държавни пари, с цел да покрием на Бареков бонусите? Защото в този момент да си залагаме името и партията поради тези, които са се " налапали " с такива пари... нали тази банка финансираше камионите, рейсовете и всеки ден предаванията на...? При това състояние лев не се съгласявам да се даде, до момента в който не се знае дали цялостен политически план не е финансиран от тази банка. Откъде накъде ", показва Борисов. В последна сметка до решение не се стига.

Цацаров рапортува

Участниците в срещата получават и подробни данни по почналото следствие персонално от основния прокурор Сотир Цацаров. Той оповестява, че едната линия на следствието е по данните на инспекторите, съгласно които съвсем 3.5 милиарда лева са били получени от проблематични кредитополучатели. " Бих споделил, че голямата част от тези заеми, или най-малко огромна част от тези заеми, тъй като в действителност 137 заема съставляват почти 95% от настоящия, в случай че мога по този начин да се изразя, кредитен портфейл на банката, кредитополучатели са сдружения, регистрирани на охранители и чиновници от КТБ или свързани с нея сдружения, които единствено са подписвали документите, предоставени им от господин Василев и от негови представители, без действително да са правили каквато и да е активност ", показва Цацаров. По думите му някои от шефовете на компаниите даже не знаели, че имат заеми. Той добавя, че има заеми, отпускани на компании, ръководени от охранители, от механически секретари, на архивист в банката и така нататък
Главният прокурор разяснява и откритата от Българска народна банка " касова липса " в размер на близо 206 млн. лева, за които се твърдеше, че били изнесени в брой в чували в последния миг преди затварянето на КТБ. От думите му излиза наяве, че още тогава прокуратурата е знаела, че не става дума за чували, а за счетоводни интервенции, целящи да прикрият финансова " дупка ".
Прозрението на Местан
След съвещанието на консултативния съвет дефинитивно решение за ориста на КТБ няма. Има обаче няколко оценки за събитията.
Едната е на президентът Росен Плевнелиев. " Този проблем занапред ще бъде обект на голямо публично доверие не за година и две и този проблем дефинира ориста на българските институции и на българската политическа класа, вярвайте ми, уверен съм в това ", споделя той.
Тогавашният водач на Движение за права и свободи Лютви Местан пък стига до фундаменталното умозаключение, че в тази ситуация с КТБ не става дума просто за корупция, а за " нерегламентирана връзка на институции и незаконен бизнес ". " Предвид на генезиса и развиването на тази банка, аз не считам, че някой ще може да излезе от тази зала задоволително спокоен. Имам съображение да настоявам това " " В очите на света в България не става въпрос за банкова рецесия, не става въпрос за банкрута на една банка, светът вижда нещо доста по-опасно в България. Отвън това, което се вижда, е, че това е артикул на тежка систематична корупция, това са изказванията, че това е артикул на нерегламентирана връзка, не просто на политика и бизнес, на нерегламентирана връзка на институции и незаконен бизнес. " По това време Местан е още ръководител на Движение за права и свободи - партията, в която народен представител е Делян Пеевски. Кой е на срещата на 14 юли 2014 година
Михаил Миков - ръководител на 42-ото Народно заседание
Пламен Орешарски - министър-председател
Бойко Борисов - ГЕРБ
Цецка Цачева - ГЕРБ
Менда Стоянова - ГЕРБ
Атанас Мерджанов - Българска социалистическа партия
Румен Гечев - Българска социалистическа партия
Лютви Местан - Движение за права и свободи
Йордан Цонев - Движение за права и свободи
Сотир Цацаров - основен прокурор
Зинаида Златанова - министър на правораздаването
Петър Чобанов - министър на финансите
Иван Искров - шеф на Българска народна банка
Калин Христов - подуправител на Българска народна банка
Димитър Костов - подуправител на БНБ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР