Иван Гешев ще бъде единственият кандидат, излъчен от Прокурорската колегия

...
Иван Гешев ще бъде единственият кандидат, излъчен от Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Гешев ще се бори сам срещу себе си за наследник на Цацаров

Иван Гешев ще бъде единственият претендент, излъчен от Прокурорската гилдия за поста на основен
прокурор. 

Това сподели след Пленума на Висшия правосъден съвет за номинация на основен прокурор говорителят на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Даниела Машева, представена от Фокус. На процедура Гешев ще остане единственият претендент за правоприемник на Цацаров, тъй като другият с право да номинира кандидат - министърът на правораздаването Данаил Кирилов, към този момент разгласи, че няма да предлага кандидатура в конкуренцията.

Въпреки ангажимента - че си резервира отворена малка врата, в случай че процедурата стартира да се изкривява, Кирилов в този момент няма съображение да номинира претендент, защото зад Гешев застана единомислещо цялата прокурорска гилдия, включително и членовете от парламентарната квота. 

Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена от обвинител № 1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари следващата година. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Даниела Машева съобщи през днешния ден, че кандидатурата на Гешев е най-подходяща. Проверките на сигналите против Иван Гешев са завършили. „ Не е открито непозволено държание от страна на прокурор Иван Гешев, което да сочи към спор на ползи, зависимости и неспазване на етични правила “, разгласи Машева. 

Комисия по атестиране и състезанията и Комисията по професионална нравственос следва да изготвят свои мнения, като още веднъж проверят всички данни по отношение на притежаваните професионални качества и спазваните от претендента етични правила и всякакви сигнали, които сочат към вероятно неспазване на етичните и моралните правила “, добави Машева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР