Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно,

...
Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно,
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет: Гешев няма качества за главен прокурор

Иван Гешев не има нужните качествата, с цел да може отговорно, професионално, независимо, заслужено и при съблюдаване на правилото на правда и на господство на правото да реализира функционалностите на основен прокурор на Република България. Това се споделя в позиция на Висшия адвокатски съвет, призната през днешния ден като послание към Висшия правосъден съвет във връзка идния избор на нов основен прокурор.
Цялото мнение е оповестено на уеб страницата на Адвокатурата и в него се изяснява на какви критерии би трябвало да дава отговор бъдещия основен прокурор. Според членовете на Върховен административен съд " конституционно откритата роля на прокуратурата у нас не се свежда само до присъединяване в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на основния прокурор Конституцията разпорежда реализирането на общия контрол за правда, в границите на който прокуратурата следва да пази публичния интерес, правата на индивида и главните свободи, както и да подсигурява одобряването на върховенството на закона. Поради това Висшият адвокатски съвет намира за безусловно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на претендента, отразени в концепцията му, че неналичието на правдивост “няма по какъв начин да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с концепцията на претендента за промени в наказателния развой, който бил прекомерно фиктивен, слагат под подозрение главния парламентарен принцип за върховенството на закона. Справедливост има единствено там, където законът се ползва тъкмо и еднообразно по отношение на всички и където процесуалният закон е гаранция занейното реализиране ".
Адвокатите споделят също, че в концепцията, показана от Иван Гешев, не е упомената адвокатурата, нито е разпозната и регистрирана нейната роля отбраната на правата и законните ползи на жителите. Изразеното обществено мнение на господин Гешев, че юристът “взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината”, е безусловно недопустимо, се споделя още в позицията. Незачитането на конституционната роля на юриста като бранител на жителите при запазване на законните им права и ползи, значи отказване на конституционно обезпеченото право на отбрана на всеки пред държавните органи, в това число следствието, прокуратурата и съда, а оттова – и неуважение на устоите на самата правова страна, безапелационни са юристите.
Няма правова страна там, където няма обезпечено право на отбрана. Няма ли професионална отбрана, каквато по Конституция се реализира от адвокатурата, няма гаранции за използване на презумпцията за невиновност, нито за обективен развой, написа още в писмото.
От Върховен административен съд считат, че е безусловно недопустимо мнението на Гешев, че рецензиите и митингите против кандидатурата му имат за цел да препятстват процедурата по желание на основен прокурор. Гражданите, които стачкуват или показват противоречие, упражняват конституционно приети права, които точно прокуратурата и в частност основния прокурор са призвани да бранят, написа в позицията.
Затова Висшият адвокатски съвет смята, че обществените изказвания на претендента за основен прокурор, сдържащи обвинявания против жители и изказвания за осъществени от тях закононарушения, са неприемливи, освен тъй като пренебрегват напълно презумпцията на невиновност, засягат достолепието и достойнството на обвинените, като не зачитат и интернационалните стандарти за отбрана правата на индивида и главните свободи, споделят от Адвокутарута.
Писмото приключва с послание към членовете на Висш съдебен съвет:
" Висшият адвокатски съвет смята, че претендентът господин Иван Гешев не сподели, че има нужните качествата, с цел да бъде определен за основен прокурор на Република България и да отговори на високите упования, на правната общественост и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло.
Обръщаме се към Вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения претендент за основен прокурор, да прекратите актуалната и да насрочите нова процедура.
Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и храброст да проведете почтена и обективна процедура за избор на нов основен прокурор, която да не буди каквито и да било подозрения и да докара до избор на претендент, който е неоспорим юридически и честен престиж ".

Цялото послание вижте тук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР