Иван Гешев може да встъпи в длъжността главен прокурор и

...
Иван Гешев може да встъпи в длъжността главен прокурор и
Коментари Харесай

Гешев може да стане главен прокурор предсрочно

Иван Гешев може да встъпи в длъжността основен прокурор и преди 10 януари следващата година, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров на поста. Това ще стане в случай че е публикуван декрет от президента за назначението на Гешев, изясни през днешния ден пред кореспонденти говорителката на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) Даниела Машева.

Въпросът й бе заложен по отношение на издигането на кандидатурата на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ и опцията той да освободи поста преди да пристигна крайната дата на неговия мандат. Освен това Цацаров не е задължен да подава оставка като основен прокурор предварително, в случай че не бъде избиран до 10 януари 2020 година за началник на антикорупционната комисия, изясни Машева.

Евентуален проблем може да възникне в случай че той бъде определен за ръководител на КПКОНПИ, а към момента не е сдал длъжността на основен прокурор. Най-важното тук е на коя дата ще стане встъпването в новия пост.

Според Даниела Машева в случай че Сотир Цацаров изиска да бъде освободен по-рано като гл. прокурор той би трябвало да се обърне с молба към Пленума на Висш съдебен съвет. Пленумът преглежда молбата и взема решение (отново с най-малко 17 гласа!) и предлага на президента да издаде нов декрет. Този път указът ще е за освобождение на основния прокурор.

Машева сподели, че няма метод процедурата да се обърка, тъй като законовата опция в тези случаи, преди да има назначен титуляр за основен прокурор е, че по предложение на съответната гилдия Пленумът на Висш съдебен съвет може да вземе решение, с което да бъде избран изпълняващ функционалността, като това ще е някой от заместниците на Цацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР