Иван Гешев изпълни обещанието си и сезира Конституционния съд за

...
Иван Гешев изпълни обещанието си и сезира Конституционния съд за
Коментари Харесай

Гешев атакува съдебната реформа в Конституционния съд

Иван Гешев извърши обещанието си и сезира Конституционния съд за законодателните промени, които плануват механизъм за следствие на основния прокурор. От прессъобщение на прокуратурата излиза наяве, че той е внесъл в правосъдната институция искане за оповестяването на наредбите за противоконституционални.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) бяха признати преди седмици от депутатите в 49-ото Народно заседание, а в петък най-сетне бяха от президента. Те включват ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

С тях се дава и възможностнаказателен арбитър от Върховния касационен съд да управлява следствие против държавния обвинител номер едно, когато има съображение за това. Законовите текстове включват и опцията той да бъде отхвърлен от служба при открити нарушавания с 13 гласа във Висшия правосъден съвет (ВСС). Досега това беше допустимо, само че с болшинство от 17 гласа.

В понеделник по време на съвещание на Висш съдебен съвет Гешев удостовери, че ще нападна измененията пред Конституционния съд. Там той загатна, че съгласно него те са прокарани " с цел да защитят един министър-председател, може би Борисов, и да създадат закони за махането на един човек ".

В известието от прокуратурата основният прокурор е надалеч по-многословен и разказва в детайли претекстовете си. Част от тях включват:
Въвеждането на правосъден надзор за огромна част от отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде самостоятелен съдия и да обезпечи тъждество на страните и състезателност в правосъдния процесСъдът ще навлезе във функционалности на прокурора и ще засегне опцията му да вземе решението си по вътрешно разбиране, а в една правова страна е неприемливо държавен орган да изземва пълномощия на различен.С въвеждането на правосъден надзор във връзка с отводите от формиране на досъдебно произвеждане единствено за избрана категория закононарушения, а не във връзка с всички, се нарушава и главният парламентарен принцип за тъждество на жителите пред закона.
В момента против Гешев тече процедура по предварителното му премахване, като в понеделник Висш съдебен съвет одобри с цялостно болшинство за сходни дейности. По-рано основният прокурор се опита да спре процедурата като изиска Конституционен съд да се произнесе дали актуалният правосъден съвет, който е с изминал мандат, има въобще подготвеност да се произнесе по въпроса за освобождението му. Висш съдебен съвет обаче отхвърли настояването му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР