Иван Гешев е първата номинация за нов главен прокурор. Той

...
Иван Гешев е първата номинация за нов главен прокурор. Той
Коментари Харесай

Номинираха Иван Гешев за главен прокурор

Иван Гешев е първата номинация за нов основен прокурор. Той бе повдигнат от прокурорската гилдия.

Зад кандидатурата му застава и сегашният основен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Номинацията на Иван Гешев стана на изключителното съвещание на Висш съдебен съвет през днешния ден, откакто на първото такова съвещание предходната седмица от процедурата номинации не бяха издигнати.

Иван Гешев е роден 1970 година. Завършил е право в Академията на Министерство на вътрешните работи от 1994 година е работил като действен служащ От 1995 година до 2006 година е следовател в Столичната следствена работа.

През 2006 година е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 година След това е нараснал в Софийската градска прокуратура. А през 2016 година оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместител на Сотир Цацаров единствено преди година.

Припомняме, че макар че импровизирано точно Иван Гешев беше спряган като най-вероятна номинация, а и най-вероятен правоприемник на Сотир Цацаров, шефът на спецпрокуратурата няколко пъти отхвърляше и отхвърляше такава опция.

Иван Гешев съобщи и че чака настоящето съревнование да е мръсно и кално и се притеснява, че ще се купуват магистрати, политици и публицисти.

Президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор. Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР