Иван Гешев © Велко Ангелов Няколко интересни акцента могат да

...
Иван Гешев © Велко Ангелов Няколко интересни акцента могат да
Коментари Харесай

С нов вид публичност Иван Гешев ще разбива мита за всесилния главен прокурор

Иван Гешев

© Велко Ангелов Няколко забавни акцента могат да се открият в концепцията за ръководство на единствения и безалтернативен претендент за идващ основен прокурор на републиката – настоящия зам. основен прокурор Иван Гешев. Най-любопитната от тях е поръчката му, че ще предизвиква нов тип форми на гласност, с които освен ще показва вярно резултатите от активността на прокуратурата, само че и ще обори " неверния извод за безконтролност на прокурора " и за всесилността на основния прокурор.

Ще упорства за промени в наказателното законодателство, с което да се декриминализират редица закононарушения и отсега нататък те да се санкционират административно, а за битка с корупцията и проведената престъпност ще желае да се подтиква съдействието на органите на следствието, в това число и от причинителите на закононарушението, които да получат понижаване на наказването или единствено административни наказания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гешев дава обещание и " необятно застъпени обществени действия за поддържане на висок стандарт на независимостта на магистратите и правосъдните чиновници ", в това число и посредством увеличение на независимите здания на прокуратурата и възобновяване на автопарка й.

Гешев внесе концепцията си за стратегическо ръководство на прокуратурата в последния вероятен ден – понеделник следобяд. Днес документът бе оповестен на уеб страницата на Висшия правосъден съвет дружно с изчерпателно и усърдно направено приложение – статистически данни за активността на прокуратурата със сравнителна база за интервала от 2012 година до момента, т.е. в границите на мандата на Сотир Цацаров.

Още при започване на ревюто, при аргументиране на персоналните си претекстове да се кандидатира за основен прокурор Гешев прави забавна поръчка: " Работодател на магистратите са българските жители и ние сме длъжни да му дадем " продукта ", който те чакат от нас. Този артикул се назовава " правдивост ". Липсата й няма по какъв начин да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по- малко с буквата на закона. Защото законът е единствено инструмент в ръцете на съответния магистрат за реализиране на правдивост. Смятам, че сполучливият модел за действие на профилираните прокуратури, взаимоотношението им с останалите елементи от правоохранителната система и възприетите от тях положителни европейски практики може и би трябвало да се приложи и приспособява в останалите структури на Прокуратура на Република България. "

Оттук следват минимум два забавни извода, които намират удостоверение нататък. На първо място, Гешев явно целеустремено слага под един знаменател магистрати и прокурори, като им придава общата функционалност по реализирането на правдивост, която кардинално е присъща на съда. Второ – още тук той прави поръчка, че ще ползва и уголемява " сполучливия модел " на спецпрокуратурата и метода, по който тя борави със закона, и в останалите прокурорски звена.

Съвсем първоначално Гешев прави ангажимента, че ревюто му е с напълно практическа устременост, без да има искания за цялостна пълнота, само че пък незабавно по-късно декларира, че това е основа и за тактика на ръководство за идващия 7-годишен интервал.

Нова гласност, която ще разбие досегашното разбиране за всесилната фигура на основния прокурор

Кандидатът за идващ основен прокурор декларира, че към досегашните форми на отчетност на основния прокурор посредством периодически отчети пред Народното събрание и Висш съдебен съвет, ще добави и нови форми на обществено показване на резултатите от работата на прокуратурата, " най-много по делата за корупция, проведена и битова престъпност, с оглед усилване на доверието на обществото в успеваемостта на правоприлагането, при прецизно спазване на правата на жителите ". А задачата на тази засилена връзка е да се разбие неправилното разбиране за всесилнта фигура на основния прокурор.

" Ще положа старания да потвърдя, че основаното чувство, че основният прокурор има мощна централизирана власт, която му разрешава да ръководи и управлява всяко дело в прокуратурата. Това на процедура и по закон е невероятно. Естеството на преобладаващата част от прокурорските функционалности не допуска гласност и по тази причина постоянно се пораждат подозрения за метода, по който се организират процесуалните дейности в досъдебното произвеждане, тъй като то по формулировка е " скрито ". Грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis - " стопанин на досъдебното произвеждане ", следва да бъде заплеснат посредством общественото обявяване на резултатите от правосъдния надзор, очакван във връзка с процесуално-следствените дейности в тази предварителна фаза на наказателното произвеждане. Функцията на прокурора е обвързана от активността по наказателно гонене, за предаване на съд и наказване на отговорни за осъществени закононарушения. ", споделя в концепцията си Гешев.

И продължава: " Затова ще предизвиквам публичността " - при съблюдаване на стандартите на конституцията и закона. Донякъде излиза наяве и какъв ще е новият тип гласност - в концепцията се дава обещание да се разшири " позитивната процедура на екипна работа с пресслужбите на другите проверяващи и полицейски органи - ГДБОП, ДАНС, Националната полиция, Национална агенция за приходите, Агенция " Митници ", КПКОНПИ, и потреблението на опциите за оперативно информиране на медиите по съответни каузи и въпроси, отнасящи се до работата на съответните прокуратури, посредством брифинги и конференции ". В тези акции би трябвало да вземат участие интензивно освен представителите на прокуратурата, само че и ръководителите и наблюдаващите прокурори.

Нова наказателна политика е наложителен приоритет

" Необходима е нова обновена наказателна политика ", декларира в концепцията си Гешев и обрисува няколко насоки на работа.

На първо място, това са промени в Наказателния кодекс, с които да се редуцира наказателната принуда посредством декриминализиране на закононарушения, за които е по-уместно да бъдат наказвани по административен ред. За по-ефективно следствие на корупцията, изключително на тази по високите етажи, би трябвало законодателна смяна, която да подтиква в това число и причинители на закононарушенията да сътрудничат на следствието. Такъв тласък може да е изключване на наказуемостта или подмяна на наказателната отговорност с административна, в случай че този, който даде рушвет след това непринудено заяви на управляващите за това, въпреки и не неотложно. Този " тласък " да важи даже и тогава, когато даването на рушвет е било напълно непринудено, а не вследствие на изнудване. Целта на законодателната смяна е да се уточнят обективните критерии за използване на тези привилегии, в това число формата на съобщаване, периода, какво се е случило с предмета на закононарушението и други Да отпаде наказателната отговорност за за провокация към подкупи.

По подобен метод да се предизвиква и доброволното съдействие на членовете на проведени незаконни групи, което е " от значително значение за откриване и документиране на цялостната й незаконна активност със средствата и способите на Наказателно-процесуален кодекс ".

На процедура, това е единственото допустимо различно решение на потреблението на специфични разследващи средства - " чиновник под прикритие ". Стимулирането на сходна форма на подпомагане на правоохранителните и правоприлагащите органи, посредством изключване на наказателната отговорност или въвеждане на наложителна редукция по член 55 Наказателен кодекс, би подобрило значително успеваемостта на следствията, споделя концепцията.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР