Иван Генов, главен инспектор в Министерството на културата, е подписал

...
Иван Генов, главен инспектор в Министерството на културата, е подписал
Коментари Харесай

Треторазряден чиновник от Министерството на културата се опитва да спре демонтажа на МОЧА с активно мероприятие под натиска на проруски службаши на Радев

Иван Генов, основен контрольор в Министерството на културата, е подписал предписание на 14.12.2023 година да се спре демонтажът на МОЧА, се разбра от изтекло в медии-пощенски кутии на Българска социалистическа партия и Възраждани и публикувано, след това  от Българска социалистическа партия писмо. Според чиновници на ведомството обаче той е работил под напън на някогашни проруски служители от времето на служебния кабинет. Твърдението, че културното ведомство желае да спре демонтажа, пристигна от страна на Българска социалистическа партия.
 
 Демонтаж на МОЧА (Паметника на руската армия) Демонтаж на МОЧА (Паметника на руската армия) Източник: Zonanews
" Още на 14 декември от Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили неотложно да бъдат спрени всички действия по ремонт на Паметника на Съветската войска ", заяви Иван Таков, ръководител на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС.
 
По-рано през днешния ден министър-председателят акад. Николай Денков разяснява тематиката: " Това нито в боен монумент, нито монумент на културата. По това отношение не предстои на регулация като подобен. Има някакъв документ, в който се разказва, че Министерството на културата би трябвало да се разпореди. Дали това е по този начин, чакаме информация от столичните управляващи на следващия ден ", сподели той в ефира на NOVA.
 
 Премиерът Николай Денков Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на Министерски съвет
В разпореждането на Генов, за което министърът на културата не дава индикация, че е знаел, се твърди, че процесът по ремонт на рисковия за хората монумент е трябвало да бъде координиран със съвет по изобразителни изкуства към министерството. Същият този съвет обаче се събра в петък и по време на живото му лъчение в интернет стана ясно, че няма причина демонтажът да се съгласува.
 
Същото уточни и министър председателят през днешния ден, като като, че на следващия ден се чака още информация от регионалния шеф на София. Протоколът от съвещанието също се чака в понеделник. Хора в министерството разясняват, че претекстовете зад този опит да се спре разглобяването на паметника, са свързани с напън от проруските кръгове, които до неотдавна се прокрадваха във властта в две служебни държавни управления.
 
 Вяра Тодева Вяра Тодева Източник: Фейсбук
Остава да се обясни дали това писмо въобще е стигнало до регионалния шеф на София Вяра Тодева, която съгласно екипа ѝ е била в командировка в петък. Възможно е писмото да е квалифицирано, само че спряно по трасето поради несъстоятелността му. Коментар от Министерството на културата се чака също в понеделник.
 
Факт обаче е, че демонтажът на МОЧА не е спирал, а всички документи, които бяха оповестени на уеб страницата на регионалната администрация в петък, демонстрират, че фигурите се смъкват изцяло законно - с цел да бъдат по-късно реставрирани и изложени в Музея на социалистическото изкуство. Депутатите в Народното събрание също гледаха документи, като е очевидно, че демонтажът не спря - т.е. допустимо е нищо неправилно да не е открито.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР