Иван Гайдаров През следващата седмица, дългоочакваната активация на интернет портала

...
Иван Гайдаров През следващата седмица, дългоочакваната активация на интернет портала
Коментари Харесай

Активират портала на инициативата WiFi4EU в средата на март

Иван Гайдаров

През идната седмица, дълго чаканата активация на интернет портала на самодейността на Европейска комисия - WiFi4EU - през който ще става кандидатстването на общините и инсталационните компании, би трябвало да бъде реалност. Това стана ясно по време на 19-та конференция по е-управление “Е-управлението – услуги за гражданите”, проведена от ICT Media, със съдействието на Държавна организация " Електронно ръководство ", Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Столична община и Мрежа на асоциациите на локалните управляващи в Югоизточна Европа (NALAS). Събитието се организира под патронажа на Томислав Дончев, заместител министър-председател на Република България, благодарение на генералните сътрудници от IBM и присъединяване на ABBYY, Софтуерна група АКСТЪР, APC by Schneider Electric, ESRI Bulgaria, Index-Bulgaria Ltd., LIREX, NDB, TechnoLogica и Dicota.



“Първото нещо, което би трябвало да направи всяка община, която желае да кандидатства по програмата, е да се записва в портала, след което да следи за датата на отваряне на първия конкурс, с цел да може допустимо най-бързо да подаде документи за участие”, изясни по време на своята презентация Христина Добрева, държавен специалист в отдел “Европейски стратегии и проекти” към дирекция “Информационни технологии” на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. По думите ѝ това е от особена значимост, тъй като Европейска комисия е възприела метода “първи кандидатствал, първи получил” за реализиране на баланс сред другите страни и дребните и огромните общини.

Самите ваучери ще бъдат на стойност 15 000 евро, като всяка община ще има право да получи най-вече един.

“Одобрените общини ще получат ваучери, след което идва най-сложната част – да се организира процедура по Закона за публичните поръчки и да се избере снабдител от листата с инсталационни компании, който да построи “горещите точки”. За тези действия Европейска комисия планува година и половина, през която ваучерите ще бъдат дейни. След приключването на работата от страна на инсталационната компания, и двете страни – община и оператор – би трябвало да верифицират приключването в портала на Европейска комисия и да придвижат документите за приемане на цялата сума”, добави Христина Добрева.

Самият първи конкурс по самодейността WiFi4EU би трябвало да стартира сред 6 и 8 седмици след стартирането на интернет портала. В него ще бъдат раздадени 1000 ваучера, като финансиране могат да получат общини, които са съгласни и имат опция в границите на три години да покриват таксите за интернет връзка и да поддържат новоизградената инфраструктура. Местата, които общините избират за “горещи точки” не би трябвало да имат към този момент построена връзка, а в случай че въпреки всичко се свързва остаряла мрежа, е належащо да има закупуване на нови обекти, с цел да могат да се верифицират разноските от страна на Европейска комисия. Участниците би трябвало да са лишени от опцията сами да изградят сходна инфраструктура, само че да са подготвени да вземат участие в проектирането на местата за създаване на точките и да сключат контракт с инсталационна компания.

Европейска комисия залага най-малко по 15 общини от всяка страна членка, като, при положение на по-голям интерес, от Комисията са подготвени да завишат тази численост. Максималното финансиране, което може да бъде получено от една страна, обаче е 8% от целия бюджет на състезанието.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР