Иван Гайдаров Като много други обществени сектори образованието също не

...
Иван Гайдаров Като много други обществени сектори образованието също не
Коментари Харесай

Бъдещето на образованието – дигитално и интерактивно

Иван Гайдаров

Като доста други публични браншове образованието също не остава в страни от трендовете, налагани от развиването на технологиите. Начините за преподаване и учене се трансформират с всеки минал ден, а до неотдавна нерешими проблеми като персонализираното образование при огромни групи възпитаници и студенти към този момент могат да бъдат решени с лекост с помощта на разнообразни софтуерни принадлежности.

Като цяло, главните направления на смяна в образованието могат да бъдат събрани в две съществени категории – цифровизация и интерактивност. Именно те бяха във фокуса и на провелия се в столичния хотел Hilton семинар под надпис “Бъдещите нови технологии в училище”, проведен от VALI Computers, по време на който представители на учителската общественост имаха опция да се срещнат с някои от последните нововъведения в областта на езиковото образование и работата с деца.



Дигитализиранo езиково образование със Smart Class+

Първията новаторски артикул, показан по време на семинара на Vali Computers, беше софтуерът за езиков кабинет Smart Class+ на Robotel, показан от Ивс Мартин от компанията производител и Вероника Вескупова, треньор и онлайн поддръжка на платформата, които обърнаха особено внимание, че организацията им е на пазара от 30 години и продава продуктите си в над 30 страни. Неин представител за България във връзка с обучителната платформа е дистрибуторът на компютърни съставни елементи Vali Computers.

“Нашите наблюдения демонстрират, че има едно главно предизвикателство, когато преподаваш непознат език – да накараш индивида да приказва на този език, да тренираш неговото наречие. Обикновено в един клас има над 20 ученика и един преподавател, а часовете са в границите на 40 минути. По този метод на всеки възпитаник се пада да приказва по по-малко от 30 секунди. Друг проблем идва от човешката същина – хората се тормозят да излязат от зоната си на комфорт и да стартират да приказват, с цел да не се изложат. Това е една от главните предпоставки учениците и студентите да не желаят да приказват, преди да са сигурни в уменията си”, изясни Ивс Мартин при започване на своята презентация.

Вероника Вескупова от своя страна добави, че потреблението на слушалки е един от най-важните аспекти в системата на Robotel, тъй като те оказват помощ за усвояването на говоренето, без това да се отразява на самочувствието на учащите се в началните стадии. “Компютрите и техниката, която употребявате, не е толкоз значима, колкото самата платформа. Упражненията в нея могат да се вземат решение и на мобилни устройства, което я прави извънредно комфортна. Тя също по този начин не лимитира по никакъв метод възрастта на курсистите, като им предлага голяма библиотека за образование. Освен това преподавтелите могат да качват свое аудио или цифрово наличие в нея, а след това да го трансформират по всяко едно време”, изброи тя.



Самият програмен продукт Smart Class+ съставлява интерактивна платформа, която разрешава на преподавателите по непознати езици да ръководят образователните действия както в клас, по този начин и за независима подготовка отвън образователните часове, като основават разнообразни извършения, които, един път заредени в системата, са налични от разстояние. Софтуерът е облачно основан, което обезпечава 24-часов достъп за учащите се от всяко едно устройство, без значение от операционната система, с която разполага то.

По отношение на преподавателите тази архитектура разрешава те да внасят или основават мултимедийни материали, без значение къде се намират и в кога на денонощието, да ръководят листата с учениците си, да персонализират дилемите към всеки един от тях, да наблюдават и правят оценка работата на курсистите и да им дават противоположна връзка за тяхното развиване.

В платформата към този момент има и вграден изкуствен интелект, който дава опция на ученика да се запише, когато приказва, и да чува дали се усъвършенства произношението си, което е и една от главните спецификации на Smart Class+.

Като напълно цифрово решение, софтуерът на Robotel разрешава едновременното осъществяване на разнообразни действия. Предподавателите могат да разделят учениците по двойки или на дребни групи, с цел да упражняват своето наречие, да дават самостоятелни извършения на избрани курсисти и да следят по едно и също време работата на всички.

Smart Class+ покрива всички аспекти на езиковото образование – говорене, писане, четене, слушане, проби и наречие – като за последното се употребява технология за гласово различаване, която прави оценка мигновено учениците, спестявайки на преподавателите времето, което другояче би трябвало да отделят за всеки един от тях.

Не на последно място, платформата може да се употребява за проучването на разнообразни езици, като на образователните заведения не се постанова да влагат в никаква профилирана техника или пространства.

Магически килим” трансформира ученето в интерактивно премеждие

Друг артикул, показан по време на семинара, проведен от Vali Computers, беше “Магически килим”, създаден от Funtronic, който среща най-малките възпитаници с аспектите на заобикалящия ги свят посредством разнообразни извършения под формата на игри. Образователният инструмент се състои от няклко съществени елементи – компютър, проектор, комплект от датчици за придвижване и стойка за монтаж на таван.

Закаченият за тавана проектор прожектира на пода изображение, което се управлява посредством крайник или ръка, като това става на база сенките, засечени от датчиците. Софтуерът разполага с 52 авансово конфигурирани обучителни игри за деца от 3 до 12 години, като всички те са преведени на български език и са разграничени на няколко пакета, които са ориентирани към разнообразни групи подрастващи и просветителни сфери – пакет за детски градини и деца в предучилищна възраст, пакет за учебно заведение EDU, пакет за деца със специфични просветителни потребности, който е ориентиран към тяхната рехабилитация и е съгласуван с лечебните условия. Именно към тях е ориентиран и различен модул на софтуера на Funtronic – Магическо придвижване – който цели посредством разнообразни игри да помогне за образованието и одобряването на деца и юноши, страдащи от разнообразни дефицити.



Освен изброените пакети, “Магическия килим” съдържа още такива за проучване на британски език и разпоредбите за придвижване по пътищата, пакет за занимателно програмиране, модул за възрастни хора със специфични потребности Senior Fit и други

И двата продукта – Smart Class+ и “Магически килим” - са част от портфолиото на Vali Computers.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР