Иван Гайдаров Европейската комисия (ЕК) официално стартира програмата за засилване

...
Иван Гайдаров Европейската комисия (ЕК) официално стартира програмата за засилване
Коментари Харесай

Програмата на ЕК за дигитално развитие на Западните Балкани стартира от София

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) публично започва програмата за усилване на дигиталата съгласуваност сред Европейския съюз (ЕС) и страните от Западните Балкани. Инициативата, чието публично разкриване стана факт по време на Дигиталната асамблея, която се организира в Националния замък на културата в София, цели да поддържа прехода на района към цифрова стопанска система и да направи налични за всички негови жители изгодите от този преход — интензивен стопански напредък, повече работни места, по-добри услуги и други

“Цифровото пространство по определение няма граници, то обгръща райони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, деклариран от водачите на Европейски Съюз в декларацията за поддръжка, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се подсигурява, че жителите на района на Западните Балкани могат в цялостна степен да се възползват от преимуществата на бързото и неизбежно цифрово превръщане на света”, разяснява по време на формалното разкриване на Асамблеята

 Kомисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел

. По думите ѝ присъединяване в програмата също по този начин ще подсигурява, че жителите разполагат с нужните умения, с цел да посрещнат потребностите на новата стопанска система, и ще спомогне за модернизацията на обществената администрация, повишението на равнището на киберсигурността, разширението на свързаността, подобряването на стопанския климат, а, не на последно място, жителите ще разполагат с нужните умения, с цел да посрещнат потребностите на новата стопанска система.

Ангажименти

В рамките на програмата, представителите на Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия — поемат редица задължения, свързани с вложения в широколентовата съгласуваност, като за задачата ще бъдат отпуснати 30 милиона евро под формата на безплатни средства, предопределени за създаване на инфраструктура за широколентов достъп в района. По този метод Европейска комисия се надява да активизира стратегическите вложения и да се насърчи социално-икономическият напредък. Първият капиталов пакет за техническа помощ по линия на механизма към този момент е утвърден за Албания.

Друго предизвикателство, с което би трябвало да се оправят страните от Западните Балкани, е увеличението на равнището на киберсигурността, доверието и дигитализацията на индустрията, както и укрепването на цифровата стопанска система и общество.

Не на последно място, Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани си слага амбициозната задача да подтиква научноизследователската активност и нововъведенията в района, като подкрепи създаването на модерни цифрови инфраструктурни уреди и ги интегрира в нововъзникващото цифрово европейско научноизследователско пространство.

В подмяна на осъществяването на тези задължения, Европейска комисия ще си сътрудничи тясно с всички сътрудници и с управляващите от Западните Балкани за да се проучат методите за финансиране и координирано извършване на програмата в региона на цифровите технологии. Изпълнението на програмата ще се следи от Инициативата за разговор сред Европейски Съюз и Западните Балкани в региона на осведомителните и информационните технологии.

История

Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани беше показана на 6 февруари 2018 година като една от шестте предпочитани начинания в известие, озаглавено „ Надеждна вероятност за разширение и засилен ангажимент на Европейски Съюз за Западните Балкани “. Ангажиментът за пускане на Програмата в региона на цифровите технологии беше разгласен по време на срещата на върха за Западните Балкани в региона на цифровите технологии, състояла се през април тази година, на който беше оповестена и пътна карта за намаление на таксите за роуминг сред страните от Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани.

Малко преди този момент, на срещата на върха в Триест през юли 2017 година държавните ръководители от Западните Балкани се ангажираха с цифровата интеграция като един от четирите съставния елемент на Многогодишния проект за деяние за районната икономическа област.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР