Иван Гайдаров 90% от децата във възрастовата група 7-14 години

...
Иван Гайдаров 90% от децата във възрастовата група 7-14 години
Коментари Харесай

90% от децата между 7 и 14 години използват мобилен телефон

Иван Гайдаров

90% от децата във възрастовата група 7-14 години употребяват мобилен телефон. 88% от подрастващите имат смарт телефони, като 2/3 от тях използват и мобилен интернет на своите устройства. Това сочат резултатите от годишното представително изследване на трендовете в потреблението на мобилни услуги и мобилен интернет, извършено от Telenor и социалогическата организация “Арбитраж” измежду 2000 души и извадка от 600 представители на групата 7-14 години.

“Истината е, че децата прекарват от ден на ден време пред мобилните си устройства, като в по-голямата част от времето си те ги употребяват за гледане на клипове в платформи като YouTube и Vbox7 и игри”, изясни

 Иван Комитски, старши специалист “Пазарни проучвания” в Telenor

По думите му действителният % на навлизане на мобилните услуги в България е 97%, като в 3% от популацията, което не употребява мобилен телефон, попадат главно хора над 65 годишна възраст, където делът на мобилните консуматори е 90%.

“Що се касае до потреблението на оператори, в годините обратно всеки ходеше с по няколко телефона на разнообразни снабдители. В последните години обаче, наклонността потребителите да употребяват повече от един оператор стремително се забавя и в случай че през 2014 година сме имали група от към 15%, то в този момент тя е към 3%. Почти всички физически лица употребяват единствено по един снабдител, защото в последните години се наложи концепцията в тарифните проекти да има включени минути към всички мрежи”, изясни още Иван Комитски и добави, че оттегляне се следи и при броя на потребителите, които употребяват предплатени услуги – те са под 10%.

Иначе, над 70% от потребителите изпозлват мобилни данни, като за последните две години растежът е повече от два пъти - през 2014 година този % е под 30%. Според старши специалистът “Пазарни проучвания” в Telenor това се дължи на увеличаващия се брой на употребяващите смарт телефони. Проникването на умните устройства се мери на към ¾ от популацията. “Това се трансформира в мотор за ускорение на потреблението на мобилен интернет. С повишаването на броя на смарт телефоните на глава от популацията нараства автоматизирано и потреблението на мобилен интернет. В последните години този вид устройства стават доста по-достъпни и функционални, а животът на хората е все по-свързан с тях”, подчертава Иван Комитски.

Логично, хората, които употребяват смарт телефони, използват и по този начин наречените OTT услуги - приложения за известия и видео диалози. Тук най-голям растеж отбелязва групата сред 55 и 64 годишна възраст.

Не на последно място, Иван Комитски обърна внимание, че 90% от потреблението на Фейсбук у нас минава през мобилни устройства.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР