Иван Андонов е председател на читалище “Братство 1869“ – Кюстендил,

...
Иван Андонов е председател на читалище “Братство 1869“ – Кюстендил,
Коментари Харесай

Конкурс за китара прослави Кюстендил в целия свят

Иван Андонов е ръководител на читалище “Братство 1869 “ – Кюстендил, общински консултант, някогашен Председател на Обс – Кюстендил и основател и уредник на най-големия Международен конкурс за класическа китара в Европа – “Акад. Марин Големинов “, който тази година ще се организира за 23-та поредна година, в град Кюстендил.
Конкурсът за китара започва на 3-ти април, когато град Кюстендил ще се трансформира за следващ път в културно и музикално средище на най-хубавите реализатори и преподаватели по класическа китара от България, Европа и целия свят. Във фестивала могат да вземат присъединяване музиканти от всички възрастови групи, като това е единственият музикален конкурс в Европа, без такса за присъединяване . За отличените китаристи, Министерство на културата ще отпусне и едногодишни стипендии, а за най-хубавите китаристи от всички Музикални учебни заведения в България и музикални школи, община Кюстендил е планувала паричен награден фонд. За основаването на “Акад. Марин Големинов “, за гостите на състезанието и за идното тазгодишно издание. Actualno.com беседва с Иван Андонов.
Здравейте, господин Андонов! Вие сте основателят на най-големия Международен конгрес за класическа китара у нас – “Акад. Марин Големинов “, който от 23-години трансформира град Кюстендил в средище на най-прочутите китаристи от целия свят. Разкажете ми на първо време по какъв начин пристигна концепцията да създадете интернационален китарен конкурс, през тежките години на края на предишния век?
Наистина доста е радостно, че този музикален конгрес се утвърди и се разви през годините и през днешния ден е едно от най-големите китарни събития в Европа!
Всичко стартира малко рисково и с доста възторг! Аз имах доста огромен клас от китаристи, които се представяха сполучливо на интернационална и национална сцена, в България нямаше подобен огромен фестивал за китара и с моят учител – Димитър Дойчинов взехме решение, че Кюстендил е доста подобаващ град за сходна самодейност. Така през 1997г. се роди първото издание. В години на хиперинфлация това бе случка, само че сякаш изкуството за следващ път сподели, че е непобедимо!
Безспорно е по този начин! Конкурсът носи името на към този момент починалия Акад. Марин Големинов. Разкажете ми повече за него. Вие познавахте ли го?
Марин Големинов е трайно обвързван с град Кюстендил. Той е роден тук и на първите издания на състезанието бе ръководител на журито, а след неговата гибел, взехме решението този конгрес да носи неговото име.
Трудно ли се провежда сходен интернационален конгрес? Много време и старания ли изисква? Как стои въпросът с финансирането и има ли такса за присъединяване в състезанието?
Аз най-малко не знам да има въобще музикален конкурс без такса за присъединяване, до момента в който нашият е тъкмо подобен! Когато човек прави нещо с обич, компликациите не се усещат! Разбира се, организацията на такова събитие е плод на доста старания и работа, само че когато имаш поддръжката на община Кюстендил, Министерство на културата, на цялата кюстендилска общност – нещата се получават!
Почти четвърт век, в Кюстендил по този мотив идват именити и фамозни китаристи от целия свят, както и най-успешните и осъществени професори, доценти и преподаватели по китара в България. Кои са най-впечатляващите посетители на Фестивала през годините и ще ни загатнете ли част от музикантите, които следва да изнесат своите лекции и беседи, както и да журират, през тазгодишното издание?
Не бих откроил някого, тъй като всички са доста положителни китаристи и преподаватели, представители на китарни школи на България, Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Италия, Германия, Испания, Франция, Съединени американски щати, Китай и доста, доста други. За всички тези години, при нас са гостували китаристи от всички страни от Европа, както и от другите континенти. Тази година също ще имаме доста мощна концертна стратегия.
А какви са реакциите и усещанията им от град Кюстендил и Международния конкурс “Акад. Марин Големинов “?
О, всички посетители постоянно са били доста удовлетворени. Надявам се и този път да се представим добре като уредници. Кюстендил е доста подобаващ град за фестивален туризъм, читалище “Братство “ е с отлична база, съчетано с минералната вода и чудесната природа – се получава музикална приказка!

Разкажете малко и за разпоредбите за присъединяване, наградния фонд и възрастовите групи, които могат да се включат в състезанието?
Правилата за присъединяване са оптимално облекчени, участниците се състезават в осем възрастови групи, които се разделят на две подгрупи – за Музикални учебни заведения и за Детски музикални школи, тъй че всеки, който може да свири на китара - от най-малките /8-10г./ до най-възрастните, може да се включи в състезанието!
Наградния фонд е 6 000лв, подсигурен от община Кюстендил. Тук е мястото да благодаря на Министерство на културата, което обезпечава едногодишни стипендии за участниците във 2-ра и 3-та възрастова група.
Това е страховит късмет! Каква ще бъде програмата на състезанието тази година? Кои ще са гостите?
По традиция ще имаме доста публични посетители, тази година ще ни гостуват шефовете на музикалните учебни заведения в Ниш и Белград – Сърбия, Екатеринбург – Русия, Скопие – Македония, Дяково – Косово и доста други.

Забелязва ли се повишаване на равнището на участниците през годините и можем ли да заключим, че в Кюстендил се явяват най-хубавите китаристи от цяла България, Европа и света?
Да, несъмнено, както споделих и по-рано, Международният фестивал в Кюстендил е среща на най-хубавите китаристи от страната и чужбина.
Какъв е правилото на оценяване на изпълнителите?
Имаме създаден специфичен правилник и система за оценяване, които могат да уловят и най-малката специфичност на музицирането!
Какво прави “Акад. Марин Големинов “ най-големия и неповторим конкурс за класическа китара?
Ами може би е цялост от всичко това, което изброих до тук – градът, екипът на читалище “Братство “, това, че всички дружно гледаме в една посока!
Несъмнено е по този начин! Много Ви благодаря за откровеността, поисквам Ви триумф и за напред да продължавате да създавате толкоз сполучливи културно-музикални конгреси! Последният ми въпрос е какво ще пожелаете на изпълнителите, журито и гостите на идното 23-то издание на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов “?
И аз доста Ви благодаря! Успех и на Вас! Пожелавам кураж и храброст на изпълнителите, способена работа на журито и прелестни преживявания на нашите посетители!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР