IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от

...
IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от
Коментари Харесай

Учредява се Министерство на обществените сгради, пътищата и съобщенията

IV Велико Народно заседание учредява с промени в конституцията от 15 май 1893 година (с Указ № 5 от 19 ноември 1893 г.) Министерство на публичните здания, пътищата и известията, което да сплотява пътищата, архитектурата и железниците в страната. През същата година министърът на публичните здания, пътищата и известията внася в Народното събрание законопроект за пътищата в Княжество България. Законът, признат на 20 декември 1893 година, слага пътното дело в България на положителни основи. Главните постановки на този закон са:
Пътищата се разделят на три категории: държавни, окръжни и междуселски;
Държавните се подразделят на първокласни и второкласни пътища;
Върховният контрол над пътищата се упражнява от министерството.
Структурни промени
Десетото Обикновено национално заседание на 20 януари 1900 година приема и гласоподава „ Закон за държавните и общинските пътища “, по силата на който пътищата се разделят на държавни и общински.
В първата сесия на ХIII Обикновено Народно заседание министърът на публичните здания, пътищата и известията внася законопроект за изменение и допълнение на „ Закона за държавните и общинските пътища “, който се гласоподава на 22 декември 1903 година В промени „ Закон за пътищата “ от 1903 година са прокарани ясни постановки за изработката, поправката и поддръжката на пътищата. ХIII Обикновено национално заседание на третата си сесия на 19 декември 1905 година гласоподава „ Закон за изработка на част от пътната мрежа “, който е одобрен на 16 януари 1906 година. През същата година Народното събрание приема „ Закон за службата на Главна дирекция на пътищата, благоустройството и постройките “. На 25 януари 1911 година
Народното събрание приема „ Закон за изменение и допълнение “ на „ Закона за държавните и общинските пътища “. След изменение на Търновската конституция от 11 юли 1911 година МОСПС се закрива и се основава Министерство на публичните здания, пътищата и благоустройството (МОСПБ).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР