Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 г.

...
Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 г.
Коментари Харесай

Ив Сен Лоран - историята на едно гениално и объркано момче от Алжир

Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 година в Оран, Алжир. Израснал е в семейство на аристократи, а на 17 години напуща родния си град и отпътува за Париж, с цел да преследва фантазията си в света на огромната мода.

Тогава никой даже не предполагал, че 17-годишното стеснително момче ще успее да си пробие път до огромната фешън сцена в Париж. Напълно самообразован, с присъщ гений и нюх за облекла, той тества първите си мечти на стилист върху картонени кукли, благодарение на части чаршаф.
 Всеки ден е ново начало! Edna предлага Всеки ден е ново начало!
Благодарение на цялостната си отдаденост и прецизността, с която основава облекла, Ив Сен Лоран добива международна популярност и застава един до друг с стилните корифеи на времето - Диор, Шанел, Баленсиага.

Но по какъв начин се случва всичко това?

Кариерата на Ив Лоран започва с появяването на негови скици на страниците на френския "Vogue " благодарение на Мишел де Бруноф. Завладян от модата той се записал да учи в "Chambre Syndicale de la Haute Couture " и през 1954 година печели състезанието на "International Wool Secretariat " с асиметрична коктейлна рокля. Успехът му бил видян от Диор, който наел Лоран като собствен помощник в "House of Dior ".

Две години по-късно Кристиан Диор умира и през 1957 година, Ив Сен Лоран става основен дизайнер на стилната къща. Същата година показва първата си сбирка "Ligne Trapéze ", която има огромен триумф и даже му печели премия "Nieman Marcus ".

През 1960 година Ив Лоран е свикан да извърши военния си дълг във Френската войска, където след къс престой получава нервозен срив и е изместен в психиатрична клиника и лекуван с електрошокова терапия. След това се завръща в Париж, с цел да работи още веднъж с Dior, само че към този момент е заместен от различен дизайнер – Марк Бохен.

 ив сен лоран Getty/Gulliver

Без да има визия накъде и по какъв начин ще продължи, 22-годишният Лоран се гмурва в депресията. През целия си живот сензитивният мъж по този начин и не съумява да се измъкне от съвсем непрекъснатите й пристъпи, отсам идва и пристрастеността към опиати и алкохол. В този доста сложен миг в живота си, снажният Ив се среща с Пиер Берже - мъжът, който го изправя на крайници и го следва до сетния му мирис.

Двамата поставят началото на стилната къща YSL. На 29 януари 1962 година Ив Сен Лоран показва първата си сбирка и оттук нататък всяка последваща се трансформира в същинска гражданска война.

Лоран е тясно свързван с модата на "Swinging Sixties ", като превъплъщава бунтарската ера в моделите си. Той разпространява стила "Beatnik ", сафари якетата, тесните панталони и високите тесни ботуши, насочва се към силуети от 20-те, 30-те и 40-те, като безспорно най-известното му създание е костюмът с фрак за дами от 1966 година - "Le Smoking ". Дизайнерът, който за пръв път в историята на модата употребява цветнокожи модели за ревютата си, прави история с емблематичните си творби, измежду които са и блейзерът от 1962 година, транспарантната блуза от 1966 година и гащеризонът от 1968 година

 ив сен лоран Getty/Gulliver

Първата му клиентка е Катрин Деньов, която дълго време е муза на дизайнера.

Лоран не крие и огромната си обич към театъра, откъдето черпи ентусиазъм за своите сбирки Висша мода и прави костюми за доста постановки.

През 1983 година Лоран става първият жив дизайнер, в чест на който е отдадена галерия в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк. Целият този обществен звук обаче го тласка постоянно да протяга ръка към опиатите и алкохола, изпада в тежки депресивни положения, които водят до постоянни визити в психиатрични клиники.

Лоран написва и няколко книги като "Yves Saint Laurent " (1984 г.), "Yves Saint Laurent: Forty Years of Creation " (1998 г.) и "Love, by Yves Saint Laurent " (2000 г.).

 ив сен лоран Getty/Gulliver

Модната къща, която Ив Лоран основава през 1961 година, се трансформира в солидно финансово съдружие, записано в Парижката борса. От 1999 година компанията е владеене на "Gucci Group ", като е определяна като техния "най-лъскав фешън трофей ".

Лоран остава основен дизайнер до 2002г. Завършва блестящата си кариера на фешън бунтовник с прощално ревю в "Centre Pompidou ".

Лоран умира след дълго боледуване в дома си в Париж на 1 Юни 2008 година, а прахът му е разпилян в двора на обичаната му къща в Маракеш, Мароко.

 ив сен лоран Getty/Gulliver

Пиер Берже, дългогодишният сътрудник на Ив Сен Лоран, споделя след гибелта на дизайнера:

"Шанел даде независимост на дамите, само че Сен Лоран им даде мощ. Обличайки ги в смокинги, той им даде убеденост и опция да отстояват себе си, сходно на мъжете. Днес виждам въздействието на Сен Лоран на всички места. "

 картинка

 картинка
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР