Ицо Хазарта направи две изявления в последната седмица, по повод

...
Ицо Хазарта направи две изявления в последната седмица, по повод
Коментари Харесай

Кървавото писмо на Хазарта: какво каза и какво пропусна

Ицо Хазарта направи две изказвания в последната седмица, във връзка концерта му като част от предизборната акция на ГЕРБ в Самоков. В първото думите му, че не знаел прекомерно добре, че това е обвързвано с ГЕРБ, в случай, че излязоха фотоси, на които се виждат големите сини плакати зад тила му до момента в който пее, нещата изглеждаха като недобре скалъпено пояснение. Във второто обаче стана ясно нещо друго, което до преди този момент единствено се загатваше - че сред него и поддръжката му за градската десница е свършено. Реакциите към това, което направи бяха смесени, само че си заслужава всяко негово мнение да се прегледа едно по едно. 
За кое Хазарта е прав и за кое не?
1. През 2013-а осъзнах, че не е редно съвсем всички актьори в България да си мълчат по отношение на ставащото в политиката в страната ми. Заявих обществено на много места поддръжката си към ДСБ, след това – и към Реформаторския блок. Давах изявленията дружно с водачите им, те идваха по концертите на „ Ъпсурт ” и се снимаха с мен, и си качваха фотосите по обществените мрежи, и ме цитираха под път и над път. Хората одобриха, че съм един от тях. Когато ги нападнаха – защитавах водачите им по изявленията, по медии и по обществени мрежи. Никога не желаех и стотинка за това, тъй като за мен то не е бизнес, и съвестта ми не го разреши – това половината хора не го повярваха, а другата половина споделиха, че съм вманиачен.
Коментар: За фотосите на Радан Кънев и Трайчо Трайков на концерт на Ъпсурт, Хазарта е изцяло прав. Цялото нещо, гордо шервано от тогавашните водачи на градската десница, изглеждаше комично - отиваш на концерт на Хазарта и се щракваш оттова, с цел да обвържеш личното си и мимолетно наличие в политиката с него - мимолетно спрямо " Колега " и други обществени евъргрийни, които, по законите на изкуството ще надживеят освен тях, а и доста други, за които сигурно ще може да се споделя " не ме занимавай с нелепости ". Това, че Хазарта ги поддържаше не означаваше, че те могат си го приватизират с мотив и без мотив като бард на личното им политическо съществуване и да уверено да настояват, че те са всичко това, за което той не пее и ще се борят против всичко това, за което пее. Оказа се, несъмнено, че не са. 
Нататък: 
2. След простотиите на „ Да, България “ и на моите избраници през 2017-а аз, както хиляди други хора, останах учуден по какъв начин е допустимо това да се случи. Имаше два разновидността – тези или са нереално тъпи, или просто играят роля в нечии сюжет. И двете не ме устройваха, само че взех решение, че не е редно да наскърбявам и да преча. Прецених, че би трябвало да замълча – въпреки всичко там има доста мои другари, за какво да ги втълпявам така… дай да си виждам моята работа и да не се посрамвам.
Коментар: Тук засяга последните парламентарни избори, на които " Да, България " и " Нова република " се явиха по настрана на изборите и пропуснаха да влязат в Народното събрание поради разцеплението си. Това фактически бе нереална тъпотия, която е и огромният проблем на десницата - че кардиналната многогласност, въпреки и пасваща на идеалистичните показа за партия, която не следва сляпо водач вид " водач " от вида на ГЕРБ, доста мъчно води до добър избирателен резултат, а на всичкото от горната страна толкоз безапелационно се потвърждава години наред като прагматично проваляща се, че е удивително по какъв начин урокът продължава да не се научава и продължава да се възпроизвежда една и съща неточност от залеза на Костов до през днешния ден. 
Нататък:
3. Миналата седмица одобрих да пея на концерт, проведен от ГЕРБ в Самоков. Поставих изискване да не пропагандирам, да не се фотографирам с претендент – кметове и да не употребяват името ми за политическа агитация. Отивам, пея си песните и си потеглям. Хората одобриха тези мои условия и ги извършиха. Отказвам площадни мероприятия в огромните градове – не би било почтено по отношение на хората, които дават пари за билет в залите, или за вход в заведенията, в които пея. В множеството дребни градове в България обаче концерт на площада е единственият метод да имаш концерт, и който твърди друго – лъже, или просто си приказва.
Коментар: Това към този момент няма никакъв смисъл. Поставяш изискване да не агитираш, само че си на събитие с такава цел и си гвоздеят на програмата. То и това остава - Хазарта да каже от сцената - Гласувайте за ГЕРБ и за техния претендент на локалните избори! Също по този начин концепцията, че един тип става дума за благородно събитие и единственият ти достъп до бедните региони и техните площади е да попееш на избори, наподобява неубедително. А изискванията " Да не употребяват името ми за политическа агитация " в случай, че си се изтъпанил на същата сцена, по която броди Ангелкова и има 5 метров герберски афиш зад тила ти...хайде в този момент. 
4. Свободолюбив художник на заплата в „ Булгаргаз “ качил фотография от концерта в Самоков и коментирал по какъв начин духам. Една госпожа писала за двете ми лица. Видях,че десетки хора споделят тези постове и разясняват моята подкупност. Нещо незабавно ми направи усещане – тези хора бяха почитатели или членове на „ Демократична България “, виждаше се на профилните им фотоси. Разбирайки, че с моята постъпка съм ги обидил, седнах и написах пост, в който обясних за какво съм бил на този концерт. Извиних се на всеки, който се е почувствал обиден от решението ми да бъда там.
Коментар: Принципно правилно. Обаче прекомерно ясно си проличава по какъв начин разривът сред Хазарта и тях се случи точно по този начин - малко персонално, от засегнатост и его, реактивно. Направил е Хазарта това, след това разгледал във Фейсбук тези, които са го плюли, видял, че са последователи на десницата и се ядосал доста, споделил си, по тази причина ли аз ви подкрепях толкоз години, че в този момент да плюете върху мен, айде, край, довиждане, отново ще ида в Самоков. 
5. Реших да потърся в интернет по какъв начин стоят нещата с други реализатори. Най-великият български артист Васил Найденов в същия ден пее в Ямбол на концерт на кандидат-кмет, подсилен от Движение за права и свободи. D2 са в Смолян, на концерт на „ Новото време ”. Миро от „ Каризма ” – на концерт на партията на Марешки в Пловдив, а предходния ден – в Плевен на концерт на ГЕРБ:) И много други, описът е дълъг.
Коментар: Тук сигурно не е прав, с изключение на за това, че Васил Найденов е най-великият български артист. За разлика от всички изброени, част от престижа на Хазарта, а даже някои биха споделили - по-голямата част от престижа - се дължи точно на това, че таман той, единствено той, той и никой различен, в никакъв случай няма да направи това. Песните на D2 и Миро от Каризма са едно, общественият рап, който гради престижа си таман в мощното дефиниране на всевъзможни политически разломи и последователно, без значение дали Хазарта цели това, се трансформира в химн на същите разломи, напълно друго. Има разлика в това дали D2 ще изпеят " Ледено момиче " около политическа акция или той ще изпее " Колега " и " Имам човек " по време на политическа акция. Списъкът в действителност е дълъг, както написа Хазарта, само че неговият престиж прекалено много зависи точно от решението му да скъса същия лист. 
6. На хора, които желаят по-високи приходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки – вие им говорите за Истанбулската спогодба, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това – до момента в който седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате по какъв начин София се е напълнила със селяни.
Коментар: Право в задачата. Хлъзгането по политкоректното има доста по-сериозен кусур от самото политкоректно - и той е, че тъкмо тук то е най-нелепо, защото има да се вземат решение брутални проблеми, за които десницата от години не демонстрира нито усет, нито схващане: за нея съвсем не съществуват пенсионери, не съществуват обществено слаби, не съществува провинция, не съществува маргинализация: тя избира да бди над " изми " и да размахва назидателно пръст по въпроси, прибързано пренасяни от западноевропейски диспути в балкански подтекст, в който наподобяват прекомерно неуместно. И това фактически идва от комбинацията сред капризен начин на живот и липса на въображение за всичко това, което става отвън петте маршрута към " Графа " и Народния. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР