„Ице, ти си голям мъж! Ти си българин! Не заспивай!

...
„Ице, ти си голям мъж! Ти си българин! Не заспивай!
Коментари Харесай

Издадоха книга за Христо Проданов

„ Ице, ти си огромен мъж! Ти си българин! Не заспивай! Всичко е окей, към тебе тичат хора! “ – ехти глас от радиостанцията.

В отговор Христо Проданов, който часове по-рано става първият българин, изкачил Еверест, промълвява може би последните си думи: „ Не съм надалеч! Не съм надалеч! Аз съм…гребена. “

Истина, а не просто разтуха – към Ицо с нечуван порив се носи избавител. 8500 метра надморска височина. Температура от минус 40 градуса. Една безсънна нощ в жертва на персоналната фантазия, само че в всеотдайност за живота на другар. Вероятно по този начин би изглеждала равносметката в числа за героя от Хималаите – Людмил Янков, който сред 21 и 22 април 1984 година смайва България и света с обезверен опит да избави приятеля си.

„ На Еверест гибел няма, има единствено обединение с фантазията.” Това споделя Людмил за ориста на Христо, който остава в международната история като първия планинар, стигнал до Еверест в тежките условия на месец април. Никой преди него не е преодолявал без О2 най-трудния западен скат, прочут още като Жестокия път.

На 24 февруари отбелязахме 77 години от рождението на бележития планинар и по този мотив съдружие „ Българска история “ издаде „ По пътя към върха. Историята на Христо Проданов “.

Автор на книгата е Димитър Димитров – историк, екскурзовод и разпален алпинист, а текстът излиза под редакцията на спортния публицист и лекар по история Теодор Борисов.

От издателството описват, че читателите ще прочетат нови свидетелства за живота на Христо Проданов, дадени в серия изявленията от негови близки и сътрудници. Авторът надниква зад кулисите на българския алпинизъм и споделя за ролята на комунистическата партия в неговото развиване посредством непубликувани до момента архиви.

В центъра на повествованието обаче остава изпълнената с компликации житейска орис на именития планинар, минал пътя от порутената родна къща в Карлово до перлата на Хималайската корона, допълват още от съдружие „ Българска история “.

В изданието е поместен и богат снимков материал от архива на починалия Аврам Аврамов – началник на експедицията Еверест’84.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР