ИТН иска оставката на Никола Минчев. Това обяви народният представител

...
ИТН иска оставката на Никола Минчев. Това обяви народният представител
Коментари Харесай

ИТН иска оставката на Никола Минчев, ДПС и „Възраждане“ ги подкрепят

ИТН желае оставката на Никола Минчев. Това разгласи националният представител от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов. Поводът в действителност е въпросът с откритото съвещание, в което бе изслушана Теодора Генчовска за Република Северна Македония.

„ Обсъждаме да входираме в деловодството на Народното събрание предложение за неговата оставка, тъй като от едната страна стоят внушенията, лъжите и жълтите стотинки на министър-председателя последните дни, от другата страна стои българският народен интерес ", съобщи още Балабанов.  

На въпрос дали разискват или ще го създадат, той бе безапелационен: „ Ще го създадем. Защо, тъй като законът и това, че сме българи е над всичко “.   

Според него, в случай че Генчовска изчете секретните грифове навън съвещание, цялата тежест на закона, ще я накаже.

„ Това се прави по самодейност на Никола Минчев единствено и единствено да ни вкарат в законови нарушавания ", счита Балабанов.   

По думите му тези документи дават отговор на въпроса за националното изменничество за Северна Македония. Според Балабанов министър председателят изолира цяло Министерство на външните работи за значими неща за българите да минават през Комисията по външна политика.

„ Това е боязън. За да разберем, дано да дадем късмет да се срещнем. Този късмет ще се случи. Ако не през днешния ден - ще се случи на следващия ден. Виждате какъв е циркът в пленарна зала, да спрем цирковете,  да съблюдаваме закона. Да чуем министър Генчовска. Истината ще боли, тя ще е грозна, тъй като има паметни бележки със секретни грифове, в които е разказана връзката на премиера с висши дипломати “, сподели още Балабанов.

По отношение обвиняванията, хвърлени против Има Такъв Народ, че няма да има бюджет за хората, Балабанов увери:

„ Да сте спокойни, бюджет за хората ще има. Ще има и пенсии, ще има и антикризисни ограничения. На предни актуализации на бюджета ние го гласувахме по този начин, единия ден - двата дребни бюджета, другия ден - целия бюджет. Любомир Каримански - поради него изобщо има бюджети в страната през последната година и половина “.

„ Не Народното събрание и Никола Минчев да са гуменият щемпел на Асен Василев, не целим това, ние сме законодателният орган “, безапелационен бе Станислав Балабанов.

По-късно Мустафа Карадайъ разгласи, че депутатите от Движение за права и свободи са се подписали под настояването на Има Такъв Народ за оставка на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

„ Това е самодейност на групата на „ ИТН “. Обърнаха се към нас. Колегите народни представители от Движението за права и свободи се подписахме под такова предложение. Надявам се, че към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание “, уточни водачът на Движение за права и свободи.

По думите му по устав оставката би трябвало да бъде разисквана на следващия ден.

„ Поводът и основанието не е чуването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. С дребни хитрувания в тази комплицирана политическа обстановка не оказваме помощ на никого. В член 44, алинея 4 от правилника на Народното събрание доста ясно е записано, че когато има показани документи с гриф „ секретно “, няма значение степента на систематизиране на информацията, без да обсъждаме съвещанията са закрити “, изясни Карадайъ.

По думите му ръководителят на Народното събрание се среща с тези документи и ги оповестява на депутатите.

„ Той и това не е направил. От горе на всичко, когато от трибуната се сподели, че има такива документи, той продължи да се прави, че не схваща това като проблем. Не му е за първи път. Случвало се е доста пъти “, посочи Карадайъ.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи даде за образец и различен случай, при който Минчев е нарушил правилника.

„ Към него на няколко пъти ние сме се обръщали доста отговорно и  съществено като ръководител на Народното събрание, като институция в парламентарна република да защитим държавността, демокрацията, върховенството на правото в Република България и Народното събрание да не бъде пленник на едни хора, които нарушават Конституцията на Република България, законите на страната, в това число и правилника за организацията и активността на Народното събрание. Конкретен образец е господин Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, чакахме писмени отговори, документи според член 111, според член 138 от правилника. Само мога да ви показва един лист на представяни към господин Рашков претенции, питания. Аз и последния петък споделих, че към момента не сме получили никакъв документ. А министрите са длъжни да показват документите в Народно събрание. Веднъж не се намеси, в противен случай и там има едно увъртане, което не сме го повдигали на въпрос. Дребни хитрувания не отиват на тази висока служба и позиция – ръководител на Народното събрание “, безапелационен бе Мустафа Карадайъ.

По непотвърдена информация и ПГ на „ Възраждане “ също се причисляват към настояването за оставка на Никола Минчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР