ИТН и Слави Трифонов блъфират по-умело и от БСП, че

...
ИТН и Слави Трифонов блъфират по-умело и от БСП, че
Коментари Харесай

Коалиционни игри: блъфове, заплахи и скечове от България


Има Такъв Народ и Слави Трифонов блъфират по-умело и от Българска социалистическа партия, че ще се самоубият. Правили са го към този момент. Рецептата е изпитана: издигане на противоречиви, даже неуместни номинации и извиване ръцете на сътрудниците да ги одобряват, написа Д. Смилов.

България не желае и не се нуждае от нови избори. След три парламентарни вота предходната година в този момент е време за по-продължителен интервал на отговорно ръководство - това е посланието на електората от скорошните социологически изследвания. И това обръщение има учредения, тъй като страната не може да остане без парламент и единствено по служебно държавно управление, когато се вихри същинска война в непосредствена непосредственост до нас и когато следва планувана бюджетна актуализация. Това е подтекстът, в който се случват последните – игри, които лишават доста сила за дейности, които биха били надалеч по-смислени.

Играят си на " младеж заплашва да се самоубие "

Поне две от партиите в четворната коалиция – Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ – си играят на “тийнейджър заплашва да се самоубие ”. Корнелия Нинова се държи по този начин, като че ли всеки миг ще напусне обединението: тя даже си внесе предложение за гласоподаване с хартиени бюлетини, макар че предходната година Българска социалистическа партия беше най-големият труженик за машинния избор. Ясно е обаче, че в случай че Българска социалистическа партия разбие това ръководство, ориста на партията на следващи избори ще е трагична. Това е по този начин по доста аргументи – противоречив и не изключително харесван лидер; политики, отблъскващи младите и проевропейски настроени хора; самоизолация в Европа. Но главната причина за предстоящ крах е, че Българска социалистическа партия сама избира да се състезава главно на терена на. А този терен, като се изключи че е кафяв, глинест и хлъзгав, е и претъпкан, тъй като на него загрява и Стефан Янев. Как тези три обединения биха разпределили “патриотичната-путиноидна ” ниша е мъчно да се допусна. Едно е несъмнено: каквото и да е разпределението, Българска социалистическа партия ще са доста неприятно сюрпризирани.
Редакцията предлага
Има Такъв Народ и Слави Трифонов блъфират по-добре от Българска социалистическа партия, че ще се самоубият. Това е по този начин, тъй като те към този момент са го правили сполучливо. От първа политическа мощ в предходния парламент те станаха пета в сегашния единствено в границите на няколко месеца. Оттук е единствено една крачка до ново и този път дефинитивно самоизтребление. Рецептата на Има Такъв Народ е позната и изпитана – оферти за противоречиви и даже неуместни кадрови назначения, и извиване на ръцете на сътрудниците да ги одобряват., а към нея се добави и към този момент неуместната кандидатура на господин Карбовски за Съвет за електронни медии. След този скеч към този момент мнозина несъмнено се чудят за какъв значим пост ще бъде повдигнат Шишо Бакшишо.

" Червените линии " на Българска социалистическа партия

Българска социалистическа партия не се предават елементарно в конкуренцията за по-убедително самоизтребление, обаче. Корнения Нинова не стопира да чертае червени линии в преносимите “ценностни ” пясъци, в които партията ѝ е затънала. Не можело да искаш да спреш войната, а да изпращаш оръжие, тръбят алените “миролюбци ”. А с какво друго, с изключение на с оръжие, може да бъде спряна една много варварска военна експанзия, която – в случай че се окаже сполучлива – сигурно ще докара до нова сходна експанзия още по-близо до България? Нашата страна трябвало да стои и да гледа и да не се меси, тъй като по този начин по-малко ще нервира Путин. Наистина ли обаче в Кремъл наблюдават толкоз деликатно и с положително око гърченето на българските социалисти? И не считат ли там, че това превиване е просто един спомагателен белег за уязвимост и накърнимост?

Това са значими въпроси, които би трябвало да си задават “ценностно-ориентираните ” социалисти, само че има и други питания от по-оперативно естество. Например, по какъв начин нещо, което не е в съдружното съглашение – като изпращането на оръжие за Украйна – може да бъде “червена линия ” за присъединяване в обединението? Нали самата Корнелия Нинова твърди, че тя може да внесе искане за смяна на машинния избор макар несъгласието на останалите три партии, тъй като това не е част от съдружното съглашение? Защо тогава останалите три партии да не могат да внесат искане за изпращане на оръжие в Украйна в Народното събрание, въз основата на същия мотив? И в последна сметка, България е парламентарна република: няма логичност по която най-малката и четвъртата по величина партия в Народно събрание ( “Възраждане ” и БСП) да могат да постановат мнението си по основен външно-политически въпрос на всички останали. Ако, несъмнено, не става дума за някаква особена логичност на самоизтребление с причиняване на оптимални вреди за себе си и на сътрудниците.

Много претенденти за водачи в " идейната конкуренция " за Северна Македония

За похлупак и също стават жертва на някакви тясно партийни игри и позиционирания за бъдещи избори, с които се блъфира. България е сложила пет условия и половина за започване на договарянията сред Европейски Съюз и съседката ни. Най-важното и сложното от тези условия е вкарването на българите в конституцията на СМ като “държавотворен народ ”. От македонска страна наподобява има подготвеност за такава значима стъпка, както и за напредване на работата в историческата комисия – другият препъни камък. Но такива промени на позициите на съседите би трябвало да се стимулират от българска страна и с вероятност за повдигане на ветото в рационален период. Някои партии у нас обаче към този момент се държат по този начин, че каквото и македонците да създадат, то все няма да е задоволително и ние по този начин или другояче няма да вдигнем ветото.

Тази магарешка позиция набира скорост, а в магарешките съревнования пръв най-вероятно ще излезе Костадин Костадинов, колкото и да се инати Корнелия Нинова. “Възраждане ”, да вземем за пример, към този момент предложиха референдум за започване на договарянията на СМ с Европейски Съюз. Ако за започването на договаряния желаеме референдум, смятайте какво ще желаеме пък за решението за участието на СМ в Европейски Съюз! Сигурно тогава Костадинов ще предложи най-малкото преосноваване на българската страна със супер Велико новоучредително заседание в Онгъла. Това, че Нинова и Радев ще се класират след “Възраждане ” и Стефан Янев в “идейната ” конкуренция за СМ, не би трябвало да ги успокоява: самото присъединяване в тази конкуренция към този момент е задоволителна диагноза.

Даниел Смилов

Какво можаха да свършат ръководещите дотук?

Блъфовете, заканите, скечовете сега засенчват всичко хубаво, каквото това ръководство е направило дотук, а и би могло да направи. Затова си коства да се изброят някои от тези триумфи без необикновен коментар:

Този лист може и да бъде удължен. Той демонстрира, че обединението има на какво да стъпи. И че може да в профил публичното чувство за загуба на посока, в случай че се концентрира върху справяне с действителни проблеми. И като в профил някои позволени кадрови недоразумения, каквото наподобява е. Но най-важното е партиите да спрат да си играят на закани със самоубийства и да стартират да се държат като зрели човеци. Това, уви, наподобява не е лесна задача.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР