ИТН и ГЕРБ-СДС не са разговаряли за подкрепа на правителство

...
ИТН и ГЕРБ-СДС не са разговаряли за подкрепа на правителство
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ няма да даваме, обсъждахме секторни политики

ИТН и ГЕРБ-СДС не са разговаряли за поддръжка на държавно управление с първия мандат. Това съобщи ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. след срещата им с представители на първата политическа мощ.

" Тази среща не беше за поддръжка за мандат на ГЕРБ, тази среща беше диалог на специалисти по секторни политики. Бих споделил, че във връзка с бюджета имаме сходни десни политически разбирания. Имаме разминавания по някои места - правосъдната промяна и заложените от Кирил и Асен промени в Плана за възобновяване и резистентност ".

Има Такъв Народ биха подкрепили това, което считат за вярно, съобщи Йорданов.

" За държавно управление не е говорено, да ви напомня, че ние свалихме тази партия от власт и поддръжка няма да даваме за кабинет на ГЕРБ. Ще гласуваме за всичко потребно ".

Разговор за първия мандат не е воден, той занапред следва, в случай че от ГЕРБ изискат това, разяснява още той.

" Имаме разлики в някои неща по правосъдната промяна, за надзор на основния прокурор - не. Този механизъм е вкаран и ще бъде изработен, различен е въпросът дали няма да падне след това в Конституционния съд, което няма да зависи от нас, тъй като евентуално самият механизъм не е добре фиктивен по принцип. Но ние ще подкрепим подобен план ".

Има Такъв Народ имат терзания и във връзка с закона за КПКОНПИ, както и за измененията в Закона за домашното принуждение.

Вижте изказването тук или на



От ГЕРБ също давдоха изказване измежду срещата и потвърдиха, че са обсъждани бюджетът, Шенген, еврозоната и секторни политики.

" Със сценаристи не сме говорили за сюжети - за държавно управление, структура, поддръжка и така нататък Убедихме се, е първо е по-важно да реализираме някакво единодушие по цели и по-късно в случай че виждаме, че се върви в посока на това да събираме поддръжка, да водим лидерски диалози по другите тематики ", разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Утре е последната среща на ГЕРБ-СДС - с ПГ на " Възраждане ". Атанасова разгласи, че до края на деня се чака да схванат дали ще проведат втора среща с ПП-ДБ, с цел да обсъдят управническата стратегия на ГЕРБ. След това ще преценяват дали да преминат към втори стадий - диалози по структурата на кабинета.



" Правителство на малцинството или шерване на отговорността - по този начин или другояче и през днешния ден нашият водач сподели какви са опциите последната е предварителни избори ".

Попитана кой от ПП-ДБ е изискал втора среща с тях, Атанасова отговори, че това са Николай Денков, както и Лена Бориславова, избрана за договарящ по правосъдната промяна.

Десислава Атанасова дефинира като прочувствена:

" Ако някой от Политическа партия имаше съществени планове за обща отговорност, ние безусловно до през вчерашния ден коментирахме цели, законодателна активност и намирахме съидейници в тяхно лице за наши хрумвания и в наше лице за техни хрумвания ".

По думите ѝ ПП-ДБ нито са съобщили на ГЕРБ-СДС, че ще показват проектокабинет, нито са коментирали състава му. Определи като " комплицирано политическо деяние " решението на втората политическа мощ да го показа преди връчването на първия мандат.

" Ако бяха спазили уговорката си към нас да разясняваме някакви имена, това е нещо напълно друго. Да приказват за задкулисие, в случай че не сме нито в лаборатория, нито в мол, а сме в постройката на Народното събрание и търсим метод за това най-сетне България да има постоянно ръководство - какво повече да разясня? "

ГЕРБ-СДС започнаха срещи с парламентарните групи, откакто не утвърдиха държавното управление, препоръчано от ПП-ДБ, а през вчерашния ден оповестиха, че не одобряват и управническата им стратегия.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР