Италия заяви, че ще конфискува два спасителни кораба за мигранти

...
Италия заяви, че ще конфискува два спасителни кораба за мигранти
Коментари Харесай

Италия конфискува два кораба, превозващи мигранти

Италия съобщи, че ще конфискува два избавителни кораба за мигранти в Средиземно море поради подозрения за правния им статут, съобщи Би Би Си.

Италианските управляващи обявиха, че двата кораба, ръководени от немската група за избавяне на мигранти Mission Lifeline, " нелегално " плават под холандски байрак. На единия от корабите има 226 мигранти, избавени покрай либийския бряг.

Междувременно Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че 220 мигранти са се удавили в същия регион и прикани за " незабавни дейности " от страните в Европейски Съюз.

Планираното конфискуване на двата кораба идва на фона на задълбочаващия се спор за спасяването на мигранти, откакто новото италианско популистко държавно управление отхвърли по-рано този месец да одобри филантропичен транспортен съд с 630 мигранти. Той в последна сметка бе признат от Испания, откакто бе отритнат и от Малта.

Френският президент Еманюел Макрон упрекна италианското държавно управление в " цинизъм и безнаказаност ". Вчера, без да посочва съответно Италия, Макрон разкритикува " проказата " на антиевропейските настроения измежду " другари и съседи ". Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини отговори във " Facebook ": " Ние може и да сме прокажени популисти, само че аз одобрявам уроци от тези, които отварят пристанищата си. Приемете хиляди мигранти и тогава можем да приказваме ".

Лидерите на няколко страни от Европейски Съюз, измежду които и България, ще се срещнат в Брюксел в неделя, с цел да обсъдят по какъв начин да овладеят притока от мигранти към блока, а в края на идната седмица ще се организира Европейски съвет, също отдаден на тематиката.

Защо Италия конфискува корабите

Салвини в началото написа във " Facebook ", че двата неправителствени кораба би трябвало да " отидат в Холандия ", тъй като плавали под холандски байрак и не би трябвало да дебаркират в Италия. Холандската делегация в Европейски Съюз обаче по-късно посочи в " Туитър ", че корабите не са регистрирани в Холандия и не плават под неин байрак.

Италианският транспортен министър Данило Тонинели сподели, че корабът е нарушил закона като е приел мигранти, макар че либийската брегова защита към този момент се е била намесила. Той означи, че Италия ще конфискува и двата кораба, с цел да дефинира правния им статут и " още веднъж ще избави мигрантите ".

Mission Lifeline по-късно разгласява фотография в " Туитър " на регистрационен документ, който съгласно организацията потвърждава, че корабите плават под холандски байрак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР