Италия заплаши със затваряне на пристанищата за африкански мигранти, ако

...
Италия заплаши със затваряне на пристанищата за африкански мигранти, ако
Коментари Харесай

Италия заплаши ЕС, че ще затвори пристанищата си за мигранти

Италия заплаши със затваряне на пристанищата за африкански мигранти, в случай че не получи помощ от Европейския съюз, настояват източници, осведомени с диалозите сред Рим и Брюксел, представени от " Ройтерс ".

В сряда посланикът на Италия в Европейски Съюз Маурицио Масари се е срещнал с еврокомисаря по миграцията Дмитрис Аврамопулос, с цел да му каже, че обстановката, пред която е изправена страната, е " сериозна и Европа не може да обърне тил (на страната). "

" Идеята филантропичните кораби да бъдат възпрепятствани от завръщане в италианските пристанища беше разисквана, " споделя различен източник. В подобен случай може да се наложи други страни от съюза да одобряват корабите, тъй като доста от благотворителните организации, които работят с тях, са основани в други страни, да вземем за пример Малта и Германия.

" Точка на засищане "

Идеята се появява на фона на неодобрение измежду гласоподавателите от политиките на ръководещата Демократическа партия в региона на миграцията. През уикенда гласоподавателите избраха претенденти на антиимигрантската " Северна лига " и на партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони на балотажи на локалните избори.
.
" Италия доближи точка на засищане, " споделя той и прибавя, че плануваните от Рим 200 000 кревати за търсещи леговище към този момент са съвсем изцяло заети. Само по вода италианските управляващи са приели половин милион мигранти от началото на 2014 година От тях рекорден брой - 181 000 души - са пристигналите за предходната година, За първите шест месеца на тази година пристигналите са към 75 000 - с 14% повече, в сравнение с по това време предходната година.

На процедура всички, избавени от елементарно преобръщащите се лодки край либийските крайбрежия, се озовават на италианска територия. В това време доста съседи на Италия затвориха границите си за мигранти. Само от събота насам 11 000 мигранти са извадени от препълнени лодки в Средиземно море на път от Северна Африка - със повишението на температурите броят им сезонно се усилва в края на юни до началото на есента.

" Броят на пристигналите през юни е естествен. Много са, само че не трябва да основават паника, " сподели Флавио ди Джакомо, представител на Международната организация за миграция, представен от " Ройтерс ".

Повече средства

Докато страните членки на Европейски Съюз не престават да спорят за това по какъв начин да се разпределят мигрантите от Италия и Гърция (най-честите точки на влизане в съюза, откогато рецесията стартира преди няколко години), на среща предишния месец водачите реализираха консенсус, че съществува кардинална потребност двете страни да получат повече помощ, с цел да се оправят с мигрантския приток.

Очаква се Европейската комисия да отпусне спомагателни средства на Италия. Подробностите ще се обсъдят на среща на министрите, отговарящи за миграционните въпроси, в Талин идната седмица. Ще се прегледа обаче и опцията корабите на филантропични организации да се насочват и към пристанищата на други страни с изключение на Италия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР