Италия смята да продаде мажоритарния си дял в Banca Monte

...
Италия смята да продаде мажоритарния си дял в Banca Monte
Коментари Харесай

Италия продава най-старата си банка, но рискува трус в управлението

Италия счита да продаде мажоритарния си дял в Banca Monte dei Paschi di Siena, което може да провокира трус в ръководещата коалиция на страната.

" Връщането на пазара е цел, контрактувана с Европейската комисия, и не е под въпрос ", сподели икономическият министър Джовани Триа пред италианския ежедневник Il Sole 24 Ore в първия си коментар за бъдещето на банката, откогато новото държавно управление пристигна на власт през юни, написа Reuters.

 Ще се избави ли от рецесията италианската Banca Monte dei Paschi di Siena?
Времето на най-старата банка в света изтича

Финансовата институция би трябвало да притегли €5 милиарда капитал до края на годината

Държавата има 68% от банката, която избави през 2016 година като част от 5-годишен избавителен проект, контрактуван с Европейската комисия. Според проекта държавното управление е задължено да продаде целия си дял в банката до избрана дата, която се пази в загадка.

Банката, която е най-старата на Апенините и четвъртата най-голяма в страната, е в центъра на поредност кавги през последните години и има съществени проблеми с ликвидността и необслужваните заеми.

 Banca Monte dei Paschi изненадващо излезе на облага
Най-старата банка в света, която беше пред банкрут преди година, изненадващо излезе на облага

През предходната година финансовата институция получи избавителен заем от страната

Думте на Триа може да провокират напрежение в ръководството на страната, защото опонират на досегашните изказвания на висши членове на ръководещата коалиция, която се състои от популисткото Движение 5 Звезди и крайнодясната Лига.

Икономическият представител на Лигата Клаудио Борги съобщи, че банката ще остане в публични ръце и ще бъде употребена за финансиране на локалните общности.

 Европейска комисия утвърди помощ от $6.1 милиарда за Monte Paschi
Спасяват най-старата банка с $6.1 милиарда

Брюксел даде своето „ да “

В съдружното съглашение двете партии дадоха обещание да преразгледат " задачата " на Monte Paschi.

Борги съобщи пред Reuters, че се придържа към позицията си, че страната би трябвало да остане заинтригувана страна в банката. " Какво ще вършим с Monte Paschi е обяснено в държавния контракт ", сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР