Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават

...
Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават
Коментари Харесай

В Италия се подготвя предложение за забрана на пушенето на открито

Италия скоро може да забрани пушенето и навън, оповестяват изданията " РАИ нюз ", " Скай Ти Джи 24 " и " Ти Джи Ком 24 ", представени от Българска телеграфна агенция.

Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа възбраната, се приготвя от министерството на опазването на здравето. Забраната ще касае освен елементарните, само че и електронните цигари и по този начин наречените нагреваеми тютюневи произведения.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на публичния превоз, т.е. на спирките на трамваи, рейсове, наземно метро, на водния превоз, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, възбраната ще се ползва и за масите навън, в случай че те не обособят специфични зони за пушене.

 Нова Зеландия не разрешава на бъдещите генерации да купуват цигари Нова Зеландия не разрешава на бъдещите генерации да купуват цигари

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Засега проектите за възбрана са в доста ранен стадий и може да отнеме една година, до момента в който бъдат утвърдени, а през това време ограниченията може и да претърпят промени. Глобите за тези, които нарушават наредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако санкцията бъде платена в период до 60 дни, то тя ще бъде понижена с 50 %. Същата санкция ще е в действие и за нарушителите на наредбите за пушене на закрито. В отчет за пушенето в Италия на Висшия институт по опазване на здравето, показан предходната година, се споделя, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24.2 % от популацията или общо в Италия има 12.4 милиона пушачи).

Данните в отчета демонстрират, че най-вече пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и дамите от възрастовата група 45-64 години (24.5 процента).

Според данните в документа някогашните пушачи съставляват 15 % от популацията на страната.

Докладът демонстрира още, че приблизително дневно на глава от популацията се пушат по 11.5 цигари.

Недоволство

Предложенията на италианския министър на опазването на здравето Орацио Скилачи за разширение на възбраната за пушене си навлякоха гнева на негови сътрудници от кабинета, съобщи " Ройтерс ".

Младшият министър на културата Виторио Сгарби, прочут с това, че показва мненията си по колоритен метод, назова възгледите на Скилачи " заплашителни " и сподели, че сходни забрани ще насърчат хората да пушат.

" Това е нещо типично за властнически и диктаторски комунистически режим ", сподели Сгарби пред осведомителната организация " АднКронос ".
Правителството одобри възбрана за пушене на закрито през 2003 година, която влезе в действие две години по-късно.
Здравната асоциация Fondazione Umberto Veronesi пресмята, че минимум 43 хиляди души умират в Италия всяка година по аргументи, свързани с тютюнопушенето.

Но препоръчаните ограничавания са изправени пред песимизъм и от страна на вицепремиера и водач на партията " Лига " Матео Салвини, който спря цигарите преди четири години. Според него възбраната за електронни цигари навън е прекомерна.

" Електронните цигари оказват помощ на доста хора да се откажат от елементарните цигари ", добави той в " Туитър ".

Здравното министерство не отговори на искане за коментар.

Предложенията би трябвало да бъдат утвърдени от кабинета, преди да бъдат импортирани в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР