Италия си връща 266 антики от конфискувания в Ню Йорк и музея в Хюстън

...
Италия празнува връщането на 266 антики, които са били ограбени
Коментари Харесай

Италия празнува връщането на 266 антики, които са били ограбени и продадени на музеи и частни колекционери в Съединените щати

От Асошиейтед прес, 11 август 2023 г., 12:58 ч. Италийската паравоенна полиция на карабинерите каза, че собственикът на колекцията на музея в Хюстън „спонтанно“ е върнал артикулите, след като следователите са установили, че те идват от тайни разкопки на археологически обекти, според карабинери изявление. Музеят не отговори веднага, когато беше помолен за коментар в петък.

Италия е в продължила десетилетия кампания за издирване на антики, които са били плячкосани от „томбароли“ или грабители на гробници и след това продадени на частни колекционери и музеи в САЩ и извън тях. Операциите по грабежа включваха търговци на изкуство, които продаваха артикулите директно или чрез търгове.

Някои от артикулите бяха предадени на италианските власти във вторник в офисите на окръжния прокурор на Манхатън , Алвин Браг. От офиса на Браг казаха, че включват апулийски кратер или ваза, датираща от 335 г. пр.н.е. която беше иззета през юли от частна колекция в Ню Йорк.

Вазата беше фотографирана и включена в известния „архив“ на Polaroid на дилъра Джакомо Медичи, който премина това върху Саймс, който след това „изпра парчето през Сотбис Лондон“, твърди офисът на Браг.

Други артикули включват две етруски рисунки на плочки от Черветери, често ограбван некропол на северозападно от Рим, които датират от 440 г. пр.н.е. .

Според офиса на Браг плочките са били плячкосани през 80-те години на миналия век и са попаднали при Саймс, който ги е продал на известните нюйоркски колекционери Шелби Уайт и Леон Леви през 1992 г. за 1,6 милиона долара. Двойката върна плочките на Саймс преди 1999 г., „след като въпроси относно техния незаконен произход бяха повдигнати от множество учени“, се казва в изявлението.

Обектите останаха в склада на Symes в Ню Йорк, докато не бяха иззети през март, се казва в изявлението.

Отрядът за изкуство на италианската полиция каза, че стойността на всички 266 произведения на свободния пазар ще достигне десетки милиони евро. Предметите на Саймс са в допълнение към 750 артикула, които са били притежание на лондонската компания на Саймс, Symes Ltd, която е в процес на ликвидация и Италия е изложена на 31 май.

През май, преди Италия да си върне първоначалното богатство от 750 обекта, адвокатите на Саймс, Антонела Анселмо и Джулиано Леме, казаха, че връщането е резултат от споразумение между британския търговец и италианското министерство на културата след „години на сложни преговори и съдебни процедури“.

„Съгласно споразумението стотици археологически находки с голяма културна стойност, за които се предполага, че са били незаконно изнесени, ще се върнат в Италия, където ще бъдат предназначени за обществено ползване“, казаха адвокатите в изявление от 11 май.

Сделката също позволи на Symes да използва постъпленията от продажбата на някои артикули за удовлетворяване на кредитори.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР