Италия ще започне от началото на декември да връща 10%

...
Италия ще започне от началото на декември да връща 10%
Коментари Харесай

Италия дава 300 евро на всеки, който плаща с карта

Италия ще стартира от началото на декември да връща 10% от разплащанията, които жителите на страната извършват с карта. Това ще обгръща всички заплащания на стойност до 1500 евро на полугодие, т.е. общо разноски за общо 3000 евро на година. Така жителите на страната ще си връщат до 300 евро годишно за избора да заплащат безкешово, съобщи Ройтерс. Инициативата е за страната да понижи равнището на потреблението на кеш, което е измежду най-големите в страните от Еврозоната. Проблемът с кеша, е че в огромна степен той спомага укриването на налози в страната, до момента в който това е по-трудно при картовите заплащания, от които остава елементарно проследима диря. Според италианското Министерство на финансите укритите налози възлизат на 109 милиарда евро годишно, което съставлява 1/5 от общата сума събрани налози.

Освен че ще възвръща 10% от заплащанията, направени с карта, италианската администрация вкара данъчни облекчения за търговци, които употребяват безкешови разплащания и започва лотария с награден фонд от 50 млн. евро за хора, които заплащат с карта.

Възникването на световната пандемия от ковид също е помогнало в усилията на страната да премине към безкешови заплащания. „ Хората просто не желаят да допират банкноти и монети “, разяснява Синциа ди Сиена, която ръководи аптека в Рим от 13 години. От началото на пандемията 31% от италианците са почнали по-често да заплащат с карта, демонстрира проучване на кредитната асоциация Assofin. Данните сочат, че в Германия нарастването е единствено 18%, а във Англия – 16%.

Причината може да е в обичайно рядкото потребление на безкешовите заплащания в Италия. Според ЕЦБ 12% от заплащанията в Италия се вършат с карта, при 17% приблизително за Еврозоната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР