Италия се съпротивлява на настоявания в ЕС да бъдат налагани

...
Италия се съпротивлява на настоявания в ЕС да бъдат налагани
Коментари Харесай

Италия застана против плана на ЕС да се налагат санкции заради кибератаки

Италия се съпротивлява на настоявания в Европейски Съюз да бъдат налагани наказания на страни, извършващи хакерски атаки. Това наподобява в благозвучие с апелите на Рим да се понижи напрежението в връзките с Русия, само че може да отчужди Италия от съдружниците й в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Дипломати обявиха, че санкционният проект има за цел да укрепи защитата на Европейски Съюз и възпиращия капацитет против хакерски атаки, в частност от Русия. През последните месеци тя е в центъра на обвинявания в интервенция в избори в разнообразни западни страни, както и в пробиви в сигурността, осъществени посредством електронни средства.
Италия обаче се е противопоставила на нов режим на санкции. Това сочи конфиденциален документ на Европейски Съюз, забелязан от Ройтерс. Според него проектът се употребява с необятна поддръжка измежду страните от Европейски Съюз като се изключи Италия.
Засега не са открити за коментар италиански представители.
Италия неведнъж призоваваше да бъдат облекчени глобите против Русия, която след експлоадирането на украинската рецесия през 2014 година стана цел на необятен набор от наказателни ограничения на Европейски Съюз в областта на стопанската система.
На тази позиция се опълчи огромно болшинство измежду страните от Европейски Съюз, които постоянно подновяваха санкционния режим против Москва поради анексирането от нея на региона Крим в Украйна и продължаващата поддръжка за проруските сепаратисти там, отбелязва Ройтерс.
Предложенията за санкциониране на хакерските атаки били разисквани на срещи през седмицата като подготовка за срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица в Брюксел.
"Реакцията на широкомащабни хакерски атаки на непознати играчи, изключително когато са ориентирани против нашите избори, е от жизненоважно значение ", сподели пред Ройтерс европейският комисар по въпросите на сигурността Джулиан Кинг. Той добави, че глобите би трябвало да се преглеждат като вид, "там, където е уместно ".
Англия, Франция, Естония, Холандия, Румъния, Словакия, Латвия, Литва и Полша са призовали да бъдат наложени наказания, демонстрира документът.
Белгия, Финландия и Швеция са за "постепенен отговор " на бъдещи офанзиви, който би могъл да включва редица ограничения преди глобите, сочи той.
Рим от дълго време декларира, че съществуващите наказания вредят на търговията на италианските компании с Москва, а откогато на власт пристигна настоящето италианско държавно управление, апелите да бъде понижено напрежението в връзките с Русия станаха по-силни, отбелязва Ройтерс.
Матео Салвини, водачът на съуправляващата в Италия партия "Лигата " е обожател на Владимир Путин и отхвърля изказванията за съветска интервенция в избори на запад.
Дипломати от Европейски Съюз обявиха, че проектът има за цел и да предотврати хакерски атаки от Китай и Северна Корея.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР