Италия се готви отново да реформира пенсионната си система, за

...
Италия се готви отново да реформира пенсионната си система, за
Коментари Харесай

Италия готви по-гъвкава схема за искащите да се пенсионират по-рано

Италия се готви още веднъж да реформира пенсионната си система, с цел да стане по-гъвкава за тези, които желаят да се отдръпват от работа рано, разясниха чиновници, представени от " Ройтерс ". Промените може да включват предварително преустановяване на безценен, само че непълноценно употребен проект от 2018 година, понижаващ минималната възраст за пенсиониране.

Броят на пенсионерите непрекъснато се усилва и пенсиите в Италия са една от най-често дебатираните тематики в телевизионни излъчвания.

Според проекта от 2018 година хората могат да получават пенсия, в случай че са на 62 години и имат 38 години трудов стаж. От сумата на двете идва името на схемата " Квота 100 ".

Предвиждаше се проектът да коства съвсем 20 милиарда евро за три години до 2021 година, когато трябваше да изтече. Някои в държавното управление обаче желаят той да бъде преустановен в края на годината, с цел да се спестят пари.

С едно от най-застаряващите популации на света, Италия харчи над 16% от брутния си вътрешен артикул за пенсии, повече от която и да е друга развита страна, като се изключи Гърция, демонстрират данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това затруднява намаляването на дълга на страната, който е вторият максимален в Европейския съюз.

" Вместо да чакаме естествения свършек на " Квота 100 " в края на 2021 година, ще бъде по-добре да имаме заместващо решение, готово да влезе в действие през януари следващата година ", сподели зам.-министърът на финансите Пиер Паоло Барета от ръководещата Демократическа партия.

Така, както стоят нещата сега, когато " Квота 100 " изтече, разпоредбите за пенсиониране автоматизирано ще се върнат към наложените със мощно непопулярна промяна от 2011 година, довела до повдигане на възрастта за пенсиониране до 67 години.

Правителството желае да избегне това като вкара нова система, която е по-малко великодушна от " Квота 100 ", само че не е толкоз сурова, колкото режима от 2011 година, натрапен от някогашния министър председател Марио Монти в разгара на дълговата рецесия в еврозоната.

Една от вариантите, които се обмислят, е да се разреши на хората да се пенсионират на 64 години с понижена пенсия спрямо тази, която биха получавали, в случай че продължат да работят още няколко години, сподели държавен източник, поискал анонимност.

" Пенсионната промяна е един от топ целите ни ", сподели министърът на труда Нунция Каталфо от другата ръководеща партия Движение " Пет звезди ". " Ще опитаме да помогнем на служащите да се пенсионират по-рано, изключително тези, които се занимават с физически натоварваща работа ", добави тя пред " Ройтерс ".

Тази промяна ще бъде шестата забележителна за последните десетилетия. Три от предходните покачиха възрастта за пенсиониране, а две, измежду които " Квота 100 ", я понижиха. Предсрочното преустановяване на " Квота 100 " ще донесе обилни спестявания, само че новата система ще излезе по-скъпо от връщането към промяната от 2011 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР