Италия се готви да се сбогува с бившия министър-председател Силвио

...
Италия се готви да се сбогува с бившия министър-председател Силвио
Коментари Харесай

Италия провежда държавно погребение на Берлускони

Италия се готви да се сбогува с някогашния министър-председател Силвио Берлускони, като на държавното заравяне на милиардера в Милано участват хиляди хора, съобщи Агенция Франс Прес.

Церемонията по погребението на Берлускони, който умря в понеделник на 86-годишна възраст, се организира в готическата катедрала " Дуомо " в града.

Good morning from Milan, where in a few hours Silvio Berlusconi’s funeral will take place.

It will be a state funeral with military honours - a tribute normally reserved for Popes and military heroes.

Join us on for live coverage
— Sofia Bettiza (@SofiaBettiza)
Берлускони, обожаван и мразен от италианците в идентична степен, беше болен от няколко години, макар че остана формален началник на своята дясна партия " Форца Италия ", член на съдружното държавно управление на министър-председателя Джорджа Мелони.

" Обичате го или го ненавиждате, би трябвало да признаете, че той беше естествена мощ ", съобщи някогашният министър-председател Матео Ренци, като добави, че " нищо към този момент няма да бъде същото ".

Очакваше се на погребението да участват италианският президент Серджо Матарела, Мелони и съпартиецът му от обединението Матео Салвини, началник на крайнодясната " Лига ", а Европейският съюз ще бъде показан от своя комисар по стопанската система Паоло Джентилони.

Silvio Berlusconi's polarizing force in Italy remains strong as his funeral is held in Milan
— ClickOnDetroit (@clickondetroit)
Велик човек

Големи венци в цветовете на италианското знаме са подредени пред Дуомо, където в 16:00 ч. ще да стартира церемонията, управлявана от архиепископ Марио Делпини.

Най-дългогодишният министър-председател в следвоенната история на Италия, избран отново за член на Сената предходната година, е прочут с спорните си гафове на интернационалната сцена.

Сред приятелите му е беше и съветският президент Владимир Путин, който е обект на интернационална заповед за арест и не може да пътува до Италия.

Очаква се към последната другарка на Берлускони, Марта Фашина, да се причислят двете някогашни съпруги и петте деца на Берлускони, някои от които са помагали в ръководството на империята му, чиято стойност неотдавна бе оценена на към 7 милиарда $.

" Ти беше популярен човек и извънреден татко на нашите деца ", написа първата му брачна половинка Карла Дал'Олио в прощалното си послание.

Екстремно

От понеделник знамената са спуснати на всички публични здания в символ на респект към водача, чието въздействие се простира надалеч оттатък политиката, с помощта на необятните му ползи в региона на малкия екран, вестниците и спорта.

Парламентът беше отхвърлен за три дни, а държавното управление разгласи народен печал – за първи път за някогашен министър-председател.

Решението беше подложено на критика от съперниците на Берлускони, които го упрекват в корупция и пробутване на закони в отбрана на личните му ползи.

Сенаторът Андреа Кризанти съобщи, че е " изрично срещу " сходни национални почести за " човек, който не почита страната ", като уточни окончателната присъда на Берлускони за данъчни измами през 2013 година

Рози Бинди, някогашен началник на Комисията за битка с мафията, съобщи, че решението е " неуместно " за " човек, който провокира толкоз разделяне като Берлускони ", а вестник Repubblica означи, че " институционалното изключване " е " извънредно " и го съпостави с английския протокол за гибелта на кралица Елизабет II.

Във вилата си в Аркоре, покрай Милано, Берлускони построи мраморен пантеон, въодушевен от египетските фараони, в който да почиват фамилията и приятелите му, след гибелта им.

Все още не е ясно дали фамилията на Берлускони е поискало нужното позволение да го погребе там. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР