Италия се чувства изоставена от ЕС © Reuters - Пекин

...
Италия се чувства изоставена от ЕС © Reuters - Пекин
Коментари Харесай

Как ЕС губи пропагандната война с Китай и Русия

Италия се усеща изоставена от Европейски Съюз

© Reuters - Пекин и Москва се възползват от вакуума, оставен от първичния безпорядък в Европейски Съюз, с цел да означават пропагандни точки в Италия и Сърбия. - Когато всичко свърши, популистите ще имат нов боеприпас от отровни стрели против Европейски Съюз.

Италия е в епицентъра на европейска рецесия за трети път в последното десетилетие. И за трети път се усеща изоставена от Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Когато еврозоната се тресеше, интервенциите на ЕЦБ помогнаха за стабилизиране на пазарите. Но Италия трябваше се оправя сама с икономическите последици. Особена помощ от Европейски Съюз не пристигна и по време на мигрантския напор. Резултатът е, че една от най-ентусиазираните във връзка с Европейски Съюз страни и негова основателка се трансформира в най-евроскептичната. А в този момент, в разгара на епидемията с ковид, охладнелите усеща към Европейски Съюз са напът напълно да изстинат. " Бяхме оставени сами - нито един доктор, нито една маска, нито една полева болница не пристигна от Европейски Съюз ", написа зам. основният редактор на вестник La Repubblica Джанлука ди Фео в текст, озаглавен " Европейски Съюз изоставя Италия. Ние помним това ".

В същото време Китай и Русия се възползват от вакуума, оставен от първичния безпорядък в Европейски Съюз, с цел да означават пропагандни точки освен в Италия, само че и в страни като Сърбия. Освен за безчет други неща COVID-19 е тест и за Европейски Съюз. И чувството за пукнатини в европейската взаимност тъкмо когато е най-нужна, ще има последици дълго след края на пандемията.

Когато всеки се избавя самичък

Медицинска сестра с рани по лицето от защитната маска. Изтощени лекари, надвесени над пациенти на спонтанни кревати. Църкви, превърнати в морги. Тези облици станаха знаци на обезверената борба на Италия против ковид. С хиляди нови инфектирани и стотици смъртни случаи всеки ден страната би трябвало да може да се обърне за помощ към съседите си - което е концепцията на Европейски Съюз. Но както се оплака италианският дипломат в Брюксел Маурицио Масари в текст за Politico на 10 март, " нито една страна от Европейски Съюз не се отзова. Единствено Китай отговори на двустранна основа ". От Европейски Съюз вместо помощ заваляха вести за затваряне на граници и забрани за експорт на здравно съоръжение от първа нужда като защитни маски и респиратори.

Факт е, че Европейски Съюз има лимитирани пълномощия за дейности в сериозни обстановки в опазването на здравето и борбата с пандемията пада върху националните държавни управления. В съответния случай молбата на Рим бе Европейската комисия (ЕК) да задейства Механизма за гражданска отбрана, който дава опция на Брюксел да събере здравно съоръжение и да го разпредели към най-нуждаещите се. След като дни наред никой не реагира, предходната седмица Германия заяви, че изпраща един милион защитни маски. А Европейска комисия бързо взе решение за основаване на стратегически ресурс от здравно съоръжение като маски, апарати за обдишване и техника за интензивни отделения. Първоначалният бюджет е 50 млн. евро и оборудването ще се употребява там, където е най-необходимо.

От изверг до положителния самарянин

Само че информацията за това какво прави Европейски Съюз или по какъв начин няколко немски провинции оферират свободните си болнични кревати, с цел да лекуват пациенти с ковид от Италия и Франция, потъва на фона на новините за дейностите на Китай, а към този момент и Русия.

Когато предходната седмица сръбският президент Александър Вучич даде прочувствена конференция за ковид, той изреди на кои страни може да разчита за поддръжка. На върха на листата му не беше европейска страна макар дългогодишните старания на Сърбия да влезе в Европейски Съюз, а страната, от която потегли ужасът с ковид - Китай.

" Европейската взаимност не съществува. Тя е приказка на хартия. (...) Единствената страна, която може да ни помогне, е Китай ", съобщи Вучич. В допълнение сръбският президент назова китайския водач Си Цзинпин " освен безценен другар, само че и брат " и целуна китайския байрак при идването на пратка медицински материали от азиатската страна. " Вучич обаче пропуща да спомене, че Европейски Съюз е дарил 7.5 млн. евро на Сърбия за борбата против ковид ", отбелязва пред " Капитал " Лукреция Поджети, експерт от основания в Берлин Mercator Institute for China Studies.

Така е и в Италия, където външният министър Луиджи ди Майо (от популисткото Движение " Пет звезди " ) следеше по livestream по какъв начин аероплан с парамедици и съоръжение каца от Китай и излъчваше всичко във Фейсбук профила си. " Това се случва, тъй като евроскептични водачи са удовлетворени да играят по тона на китайската агитация, като популяризират анти-ЕС послания по какъв начин Китай е единственият, който им оказва помощ, а на Европа не може да се разчита ", споделя Лукреция Поджети.

Тя прибавя, че Ди Майо " влага персонално в това да покаже, че околните връзки с Китай се отплащат ". Наричан от критиците си " китайският министър ", предходната година той подписа меморандума за влизането на страната му в китайския мегапроект " Един пояс, веднъж ". Така Италия стана първата и единствена страна от Г-7, включила се към спорната самодейност на Пекин. " Затова Ди Майо има интерес да покаже на електората си, че този жест служи за значими цели, и омаловажава помощта, получена от Германия, Съединени американски щати и други страни ", показва анализаторът от Mercator Institute for China Studies. Съединени американски щати да вземем за пример трансферираха военна болница от Германия в Италия доста преди Китай и Русия зрелищно да изпратят помощ и да стартират да идват лекари от Куба.

Незабелязан остава и различен забавен подробност - пратките от Китай не са напълно дарения. " Част от тях са в действителност експорт на здравно съоръжение, закупено от страните в потребност, само че " пакетирано " от формалните китайски изказвания в подтекста на даването на помощ. Това е правилно за Италия и Сърбия и евентуално за множеството европейски страни ", показва Лукреция Поджети. Например множеството респиратори, доставени в Италия, в действителност са импорт, заплатен от управляващите в Рим. Друга част от доставките са дарения от фондацията на най-богатия китаец Джак Ма и компании като Xiaomi, само че представяни като идващи от формален Пекин. В същото време представителят на китайското външно министерство преповтаря подправената вест за италианците, пеещи от своите балкони " Благодарим ти, Китай! ".

Всичко това е тъкмо опцията, която Пекин търсеше - метод да стартира да се показва като виновна световна мощ, предлагаща водачество и помощ във време на суматоха. А също и да отклони вниманието от обвиняванията, че е първоизточник на ковид.

Действията на Пекин не идват и без политически претекстове. " Тези жестове целят да усилят " меката мощ " на Китай в Европа, като подобрят облика му на благонадежден сътрудник и основат благосклонно отношение в страните получателки и техните държавни управления. В кратковременен проект Пекин се пробва да избави опетнения си имидж поради първичното прикриване на епидемията ", споделя Поджети. Според нея според от равнището на триумф на акцията за " мека мощ " с времето Китай може да добави още геополитически цели: " Например компанията Huawei стартира своя лична атака посредством дарения на маски и предложение на цифрови услуги за " мъдро опазване на здравето ". В страните, където следва решение дали да позволен Huawei при построяването на своите 5G мрежи, компанията се надява да избегне евентуални забрани и ограничавания. "

Кампанията на Пекин да почисти репутацията си на изверг и да се претвори в положителния самарянин е толкоз сполучлива, че към този момент е копирана от Москва. " От Русия с обич " пишеше на военните самолети, с които преди дни Москва изпрати в Италия защитни средства и бригади от експерти за битка против ковид. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков старателно отхвърля помощта да е обвързвана с желанието на Москва за повдигане на глобите на Европейски Съюз против Русия. В случая евентуално има друга, по-краткосрочна цел - съветските експерти да получат скъп опит, който да бъде прибавен вкъщи, поради мрачните прогнози за развиването на епидемията в Русия.

Скучно работещият Европейски Съюз

Както показва пред вестник Financial Times Натали Точи, шеф на основания в Рим Institute of International Affairs, Русия, сходно на Китай, се възползва от " ранните неточности " на Европейски Съюз в рецесията. Нищо, че усещането по какъв начин пандемията е забила инжекция от безпорядък и колебливост в Европейски Съюз, е пресилено. Първо, откакто 27-те започнаха да лимитират износа на медицински консумативи, Европейска комисия провежда общи търгове за доставки на маски и апарати за обдишване още в края на февруари, като по този метод разчупи националните ограничавания. Второ, растящите компликации и суматоха заглушиха обстоятелството, че Европейски Съюз въпреки всичко стартира да реагира релативно рано. Новината, че Пекин е доставил 50 тона медицински консумативи на Италия в последните две седмици, обиколи първите страници на вестниците, само че не и решението на Брюксел да изпрати същото количество здравно съоръжение месец по-рано в Китай, тъкмо в разгара на рецесията там. И трето, комбинираните старания на Европейската централна банка и Европейска комисия за попречване на тежка криза са в действителност най-важното, което европейските институции можеха да създадат. Поучени от поредицата рецесии в последните десетина години, те действаха съответно.

Всъщност Европейски Съюз за следващ път става жертва на тривиалния факт, че никой не вижда, когато брюкселската машина работи даже тогава, когато страните членки се провалят. В последните седмици Европейска комисия отваря " зелени коридори " в затворените граници на страните членки, поддържа финансово лабораториите, които работят за основаване на ваксини, основава стратегически ресурси, които другояче са обвързване на страните членки... Дори в региона, в която Европейски Съюз е най-тромав - смяната в разпоредбите, в този момент европейските институции работят бързо. Проблемът е, че когато пандемията свърши, популистите ще имат нов боеприпас от отровни стрели против Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР