Италия привлича заселници в Алпите с парична награда. Кметът на

...
Италия привлича заселници в Алпите с парична награда. Кметът на
Коментари Харесай

Търсят се заселници в Алпите срещу парична награда

Италия притегля заселници в Алпите с парична премия. Кметът на алпийското градче Локана, което се намира на границата сред Италия, Франция и Швейцария, се пробва да пребори наклонността на обезлюдяване, като има намерение да заплаща по 10 000 $ на всяко семейство в продължение на три години, 1000 $ за новородено и минимална годишна заплата от 6000 евро, оповестява уеб сайтът Вести. Това е последната вяра да се спасят общините от тотално обезлюдяване.

Местните обаче не са напълно позитивно настроени към чужденци, най-много заради несъразмерното гостолюбие на управляващите през последните години към мигранти от Африка и Средния Изток.

„ Населението ни от 7000 души при започване на 20-ти век сега наброява към 1500. Повечето хора емигрираха в Торино, където да работят в локалните заводи. Всяка година учебното заведение ни е застрашено от затваряне заради липса на деца. Не мога да разреша това да се случи ”, споделя кметът Джовани Бруно Матиет.

В Локана всяка година смъртните случаи са четири пъти повече от ражданията. Тази картина е обща за цяла Италия, където през последните години едно на всеки четири дребни селища става необитаемо. Италия има 139 обитаеми места с по-малко от 150 поданици. В неотдавна излязла вест се твърди, че сицилианското градче Самбука продава къщи за $.

Първоначалното предложение на Матиет е било годно единствено за италианци и чужденци, които са жители на Италия. В момента офертата е отворена за всеки един, искащ да се включи, без значение в коя част на планетата се намира.

„ Оглеждаме се най-много за младежи, които да имат предпочитание да останат тук и да оказват помощ на Локана да се изправи на крайници. Тук има доста затворени заведения за хранене, магазини и бутици, които чакат запалянковци, които да ги съживят ”, добавя той.

Градът може и да е дребен, само че е богат, с помощта на хидроенергията, която продава на цяла Италия. Освен това, Локана се разполага на 132 квадратни километра повърхност посред локалния планински резерват. Там имате опция за упражняване на редица зимни спортове или в случай че предпочитате да си почивате, може да се разноските на мира и да подишате чист алпийски въздух.

Сградите са в характерен алпийски жанр, наподобяват хижи. Изградени са най-много от камък или дърво, имат заострени покриви, а по изрисуваните им стени висят саксии с доста цветя.

„ Локана предлага здравословен метод на живот, вкусна храна и фолклорни фестивали през цялата година ”, безапелационен е Матиет.

Източник: tvn.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР